SD får plats i KS och i alla nämnder

För första gången tar Sverigedemokraterna plats i alla nämnder. Hur den exakta sammansättningen kommer att se ut är upp till partierna. - Jag är övertygad om att det blir en valteknisk samverkan, säger Staffan Erlandsson, fullmäktiges sekreterare.

Överens nästa vecka. Socialdemokraternas Tomas Kronståhl är nöjd med förhandlingarna med Miljöpartiet och Centerpartiet.

Överens nästa vecka. Socialdemokraternas Tomas Kronståhl är nöjd med förhandlingarna med Miljöpartiet och Centerpartiet.

Foto:

Västervik2014-10-04 04:05


Den 27 oktober bänkar sig den nya fullmäktigeförsamlingen för första gången. Då ska ett nytt presidie och en ny valberedning väljas. De nya nämnderna och styrelserna väljs inte förrän i december och tillsätts vid årsskiftet.
Kommunstyrelsen i Västervik och de tre nämnderna består av elva ledamöter och elva ersättare. Utifrån mandaten i fullmäktige har Socialdemokraterna rätt till sex platser, Moderaterna till tre och Sverigedemokraterna och Centerpartiet till varsitt.
Men förmodligen blir mandatfördelningen en annan. Praxis är att de större partiterna lämnar över en del platser till partier som inte tar plats i nämnderna av egen kraft.
- Det beror på hur partierna väljer att samarbeta. Det är ett givande och tagande och jag är övertygad om att det blir någon form av samverkan, säger Erlandsson.
I bolagsstyrelserna finns det bara nio stolar, vilket gör frågan något mer delikat.
- Där är det inte helt säkert hur fördelningen blir utan valteknisk samverkan.

MP får mandat från S?
Idag har Socialdemokraterna och Moderaterna fyra mandat vardera i KS och i de tre nämnderna. Centerpartiet har ett mandat på alla ställen medan Folkpartiet finns representerat i BUN och i KS. Miljöpartiet har en plats i KS och en i miljö- och bygg. Även Vänsterpartiet har två stolar, en i miljö- och bygg och en i socialnämnden. Kristdemokraterna och VDM har varsin plats, i socialnämnden respektive BUN.
I den nya sammansättningen talar allt för att S, MP och C bildar majoritet. Det borde tala för att åtminstone MP får något av Socialdemokraternas mandat i KS och nämnderna.
- Majoriteten ska vara representerad, men vi ska prata mer om fördelningen på måndag, säger den nya ordföranden i kommunstyrelsen, Tomas Kronståhl (S).
Ni ger en av era platser till MP?
- Det kan bli så, men vi har ännu inte diskuterat om vi ska ha någon valteknisk samverkan. Vi måste räkna på det. Ingen kan ta ifrån oss våra platser, och om vi släpper en plats kanske vi kan få sju platser någon annanstans.
Hur kommer politiken påverkas av att SD kommer in i alla nämnder?
- Ingen aning, men jag hör på Bosse (Karlsson, SD:s gruppledare) att han vill arbeta för kommunens bästa och det är en bra ingång. Vi har inte haft som primärt mål att stänga ute SD och det här är vad demokratin har sagt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om