I snart två år har Västerviks kommun arbetat med att låta föreningslivet ta ett stort ansvar för att integrera de nyanlända i kommunen. Arbetet har utvecklats under tiden och kommunen arbetar nu tillsammans med bland annat Kalmar kommun och Landstinget i Kalmar län i projektet "Vi blir fler".
I en interpellation ifrågasätter Bo Karlsson, det förmenta syftet med att delta i projektet.
– I första hand handlar det om kommunanställda, föreningsaktiva samt näringslivet som i sin tur kommer i kontakt med asylsökande och nyanlända, som i sin tur ska öka sin "interkulturella kompetens", skriver Bo Karlsson.
Han anser att projektets grundläggande utgångspunkt är det mångkulturella samhället accepteras. Han vill istället att den svenska kulturen ska framhärda.
– I materialet ses mångfalden som något gott.
I interpellationens text framgår det tydligt att det inte är någonting som Bo Karlsson och SD ser som en fördel.
Bo Karlsson anser inte att kulturell mångfald är en tillgång, som projektet "Vi blir fler" ska leda till.
– I praktiken nöjer man sig med att olika kulturer, i klartext olika etniska grupper och folk, ska lära sig att tolerera varandra.
Bo Karlsson vill därför få svar från kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S), varför Västerviks kommun står bakom en sådan satsning.
Om Tomas Kronståhl ser problem med att man utbildar personal i Västerviks kommun som jämställdhet, olika syn på kön och synen på äktenskap , som är en känslig fråga då det gäller nyanlända.
Bo Karlsson vill även veta om kommunen har mål och en handlingsplan för integrationsstrategi så att de nyanlända på sikt ska assimileras till svenskar eller är olika skilda etniska grupper i kommunen, även i stor skala på lång sikt acceptabelt.