På Västerviks gymnasium kommer det att sättas upp sensorer som bland annat mäter av ljud, ljus och luft. Informationen kommer användas i forskningsprojektet Internet of Things, IoT, för att automatisera processer i insamlande av data och digitalisera skolan. Forskare kommer redan nu i höst besöka skolan för att intervjua både elever och lärare för att få mer information utöver det man får via sensorerna.
– Det är inte bestämt exakt vad det är för data som kommer att mätas. Det är ett stort projekt och nu i inledningsskedet ska vi kommer ta reda på; Hur vi kan lära oss mer om miljön och hur vi kan använda data för att utveckla skolan, säger Jörgen Jonsson, gymnasiechef.
Han pekar på att mycket av det som sker manuellt idag skulle kunna automatiseras med hjälp av sensorerna, till exempel närvaron. Det skulle kunna skickas automatiskt till en databas, genom att sensorerna läser av vem som går in i klassrummet.
– Vi kan även få hjälp att analysera de här resultaten och se om det är en viss dag som närvaron sjunker eller om det är någon annan faktor som gör att det skiljer sig mellan olika tillfällen. Ett annat exempel kan vara att läsa av i skolrestaurangen hur många som äter varje dag. Hur stort matsvinn det är och utifrån det analysera och optimera menyn för att påverka positivt och underlätta för skolorna, säger Jörgen Jonsson.
Förväntningarna är stora från de forskare och skolor som är med i projektet.
– Det är otroligt stort att vi kommer med, vi har en spännande period framför oss, säger Jörgen Jonsson.