"Ser gärna att vi får in nya blodgivare"

Vid en svår operation kan litervis med blod behövas för att patienten ska överleva. Då gäller det att det finns rejäla lager i blodbankerna på sjukhusen i Västervik, Oskarshamn och Kalmar. Just nu välkomnas nya blodgivare.

Blodbanken på Västerviks sjukhus välkomnar nya blodgivare.

Blodbanken på Västerviks sjukhus välkomnar nya blodgivare.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Västervik2019-01-07 09:04

– Det är ännu ingen akut brist på blod vid länets sjukhus, men vi skulle gärna se att vi redan i dag får in nya blodgivare, säger Linnea Nilsson som är sektionsledare på Blodcentralen vid Västerviks sjukhus.

Vid en blodtransfusion tillförs nytt blod till kroppen. Det kan behövas om någon förlorat mycket blod vid till exempel en olycka, eller i samband med en operation. Blodtransfusioner kan också ingå i behandlingen av en sjukdom.

– Blodbankerna vid länets tre sjukhus samarbetar ständigt. Behöver ett sjukhus extra mycket blod av en viss typ rekvireras det snabbt från de andra sjukhusen.

Den blodgrupp som volymmässigt mest behövs är A-positiv, eftersom det är den vanligaste blodgruppen i Sverige. Vanligaste blodgrupp varierar runt om i världen.

Den som tappas på blod, vilket män får göra fyra gånger per år och kvinnor tre gånger, blir av med 450 ml per tillfälle. Alltså nästan en halvliter.

– En vuxen människa har 4-6 liter blod. Är man bara frisk känner man ingenting efter en tappning, vilken tar tio minuter.

Så snart blod tappats separeras det upp, genom centrifugering, i tre olika beståndsdelar: röda blodkroppar, blodplasma och blodplättar.

– Röda blodkroppar har en hållbarhet på sex veckor i kyl. Allt används. Har vi ett överskott avbokar vi blodgivare. Blodplasma fryser vi in i upp till tre år, medan blodplättarna är hållbara i blott sju dagar, berättar Linnea Nilsson.

– Det som går åt mest vid operationer och sjukdomsbehandling är röda blodkroppar. Vi behöver därför nya blodgivare. Man kan ringa oss direkt på sjukhuset eller gå in på "geblod.nu" på nätet, där all information finns.

Vårt blod delas in i åtta olika grupper, i det så kallade AB0-systemet: A-positiv och A-negativ, B-positiv och B-negativ, AB-positiv och AB-negativ samt 0-postiv och 0-negativ. Vanligaste blodgruppen i Sverige är A-positiv, ovanligaste är AB-negativ.

Den som lämnar blod får inget betalt, men väl en tackgåva såsom en värdecheck, en tröja eller, just nu, ett par varma vantar.

– Du gör en verkligt god gärning genom att ibland lämna lite av ditt blod.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!