Ser ljust på framtiden: "Jag tror det löser sig"

På byggprogrammet håller de blivande studenterna på att städa och ställa i ordning. Känslorna är blandade inför att sluta skolan och kliva ut i vuxenlivet.

Samuel Yxklint, Edvin Wretman och Anumat Mina har gått byggprogrammet. De ser fram emot att ta studenten och börja jobba.

Samuel Yxklint, Edvin Wretman och Anumat Mina har gått byggprogrammet. De ser fram emot att ta studenten och börja jobba.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-06-12 05:00

På Västerviks gymnasium är det bara några dagar kvar innan det är dags för treorna att ta studenten. De sista dagarna ägnas åt att avsluta och att få allt klart. På byggprogrammet sopar, fejar och städar både lärare och elever. Det ska vara snyggt, ordning och reda när terminen drar igång igen till hösten. Sexton elever ska ta studenten efter tre års studier och praktik. Samuel Yxklint, Edvin Wretman och Anumat Mina verkar nöjda.

– Det är faktiskt jätteskönt att det är över, säger Samuel.

Edvin och Anumat säger dock att det är lite både och. De vet ju inte helt säkert hur framtiden kommer att se ut. Nu gäller det att hitta nya rutiner och sätta igång och jobba på riktigt.

– Jag vill ha jobb i byggbranschen och har tagit kontakter i Västervik. Målet är att stanna här och börja jobba på någon byggfirma. Jag väntar på att få svar nu i dagarna, säger Anumat.

Han valde byggprogrammet för att han gillar att röra på sig.

– Jag tycker inte om att sitta i en skolbänk hela dagarna. Det här har varit bra för mig. Vi har haft mycket praktiskt jobb i skolan och även varit ute på företag och jobbat.

Slutprovet bestod i att bygga en del av ett hus.

– Vi bygger en fjärdedel av huset helt självständigt och det tog ungefär fem veckor, säger Samuel.

Husen som eleverna byggt som sitt examensarbete är inspekterade, godkända och rivna. Nästa år ska det byggas nya hus av nästa omgång studenter.

Samuel berättar att han har snickrat sedan han var liten och att välja bygg var en självklarhet.

– Det här är vad jag är bra på och det är ett jobb som jag trivs med. Under utbildningen har jag lärt mig mycket om regler och ritningar. Jag har jobb på gång i sommar och troligen fast jobb i höst. Så för mig blir det ingen semester i år.

Edvin Wretman kände att bygg skulle passa eftersom han gillar att jobba praktiskt.

– Jag kommer att flytta till Uppsala med min sambo. Hon ska börja plugga till veterinär och jag hänger med. Det är inget jobb klart än, men jag tror det löser sig när vi väl har flyttat dit.

Det bästa under utbildningen tyckte han var ställningsutbildningen.

– Vi är nu certifierade att bygga nio meter höga byggställningar.

Alla tre tycker att det borde vara möjligt att ta fler certifikat under utbildningen eftersom det troligen skulle göra dem mer attraktiva på arbetsmarknaden.

Edvin Wretman har inte något jobb klart ännu. Han ska flytta med sin sambo till Uppsala och kommer börja söka byggjobb när de är på plats.
Edvin Wretman har inte något jobb klart ännu. Han ska flytta med sin sambo till Uppsala och kommer börja söka byggjobb när de är på plats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!