Världsdiabetesdagen kommer att uppmärksammas på många sätt den 14 november. Den lokala diabetesföreningen informerar i Västerviks sjukhusfoajé under dagen, landstingspersonal lyssnar på föredrag i Oskarshamn och under kvällen sänds en diabetesgala som leds av Peter Jihde och Molly Sandén på tv.
Föreläsningsdagen i Oskarshamn har livsstil som tema och är främst inriktad mot typ 2-diabetes. Förutom landstingsanställda är även representanter från diabetesföreningar inbjudna.
En av föreläsarna under dagen är endokrinologen Marika Berg, överläkare på medicinkliniken i Västervik.
– Diabetesbehandlingen påverkas av hur man lever. Dricker man fem liter cola om dagen spelar det ingen roll vad du har för behandling. Livsstilen är a och o, säger hon som förklaring till temat livsstil.
Enligt Marika Berg har många nya diabetesmediciner lanserats på senare tid.
– Men det tar väldigt lång tid innan patienterna får tillgång till de preparat och hjälpmedel som finns. Det är en viss tröghet i systemet i att börja använda nya läkemedel och vi ligger alltid steget efter av olika skäl, säger hon och berättar att hon, tillsammans med Oskarshamnskollegan Edwin van Asseldonk, ska prata om hur det går att göra processen snabbare och bättre.
Socialstyrelsens nya riktlinjer möjliggör för vårdpersonalen att individualisera patientens behandling, berättar Marika Berg.
– Det är väldigt bra, men det ställer också högre krav på de som sköter diabetespatienter. För 20 år sedan fanns det bara två, tre behandlingsmetoder och då gjorde man samma till alla.
Marika Berg som ser väldigt positivt på utvecklingen.
– Jag tror att diabetesbehandlingen står inför stora förändringar, eller jag skulle säga utvecklingsmöjligheter, det kommer att kunna bli så himla mycket bättre, säger hon.
Vad betyder föreläsningsdagen för dig och dina kollegor?– Länet är avlångt och jag tror att det är positivt att träffa varandra och utbyta erfarenheter. Sen tror jag också att det är bra att alla hör lite samma sak och deltar i samma utbildning, säger Marika Berg.