– Vi ser allvarligt på det som inträffat. Det har brustit i mycket på avdelningen. Det handlar om de vardagliga rutinerna hur man borstar tänderna, hur man byter blöja, inga aktiviteter, säger socialchef Jörgen Olsson.
Händelsen har Lex Sarah-anmälts, och i veckan ska politikerna i sociala utskottet ta ställning till om händelsen även ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Under utredningstiden är alltså sex anställda avstängda från jobbet.
Enligt Jörgen Olsson så har det vuxit fram en dålig kultur på en avdelning som lett till att rutiner inte följts. Det var när en utomstående kom in för att jobba på avdelningen, som problemen upptäcktes.
– Vi är tacksamma för att den här personen hade modet att slå larm, säger Jörgen Olsson.
Kommunen följde upp anmälan med en egen utredning som bekräftade bristerna. De anställda har intervjuats, och erkänt de brister som funnits.
Hur länge har det varit så?
– Det är svårt att säga, men det har ökat på senare tid. Man kan säga sedan pandemin börjat.
Jörgen Olsson säger att det inte direkt går att säga att intagna tagit allvarlig skada av bristerna.
– Inte fysiskt eller psykiskt. Samtidigt tycker jag att det är allvarligt om man till exempel inte borstar tänderna varje dag. Du lider inte skada just den dagen, men på sikt kan det ju bli problem. Det är saker som ska göras. Det är mycket som har brustit här som jag är bekymrad över. På sikt blir det allvarligt om det kommit in en sådan här attityd på en avdelning.
Nu uppdagades bristerna tack vare en medarbetare. Borde ledningen upptäckt bristerna tidigare?
– Det är något vi ska utreda. Det är inte så lätt att upptäcka om de rutiner som finns inte följs. Det är en sluten enhet, men det är klart att vi måste vara självkritiska.
Utöver att politikerna ska ta ställning till om fallet ska anmälas till Ivo, så pågår en arbetsrättslig utredning. Den avgör om, och i så fall när, de sex anställda kan komma tillbaka till jobbet, och om det kan bli andra arbetsrättsliga konsekvenser för dem.
Lex Sarah är en paragraf i socialtjänstlagen som innebär att man som anställd ska anmäla misstänkta missförhållanden antingen till ledningen för vårdgivaren, eller i det här fallet till socialnämnden. Lagändringen kom till 1997 efter att undersköterskan Sarah Wägnert uttalat sig offentligt om brister på sin dåvarande arbetsplats.