"Sikta mot Sveriges bästa skolmat"

Om Kalmar läns landsting har Sveriges bästa sjukhusmat, då kunde väl Västerviks kommun sikta mot Sveriges bästa skolmat? Det tycker vänsterpartisten Leif Svensson.

Leif Svensson (V) vill att kommunen höjer ambitionerna för skolmaten.

Leif Svensson (V) vill att kommunen höjer ambitionerna för skolmaten.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-08-01 19:00

Leif Svensson tycker att maten är en grundförutsättning för mycket, även i skolans värld:

– Vad gör det om du rekryterar duktiga skolledare och att röra sig på motionstid om eleverna inte får rätt näring.

Det är därför han tycker att skolmaten ska sättas tydligare i fokus, och att Västervik ska spänna bågen högt. I en motion pläderar han för att målsättningen ska vara Sveriges bästa skolmat.

– Jag sitter i landstinget också och har kunnat följa hur de arbetar systematiskt. Man satte upp en målsättning, mätte, utvärderade, förbättrade och mätte igen. Till slut fick man utmärkelsen Sveriges bästa sjukhusmat.

Han tycker att det finns fler skäl för att man ska sätta skolmat högt på agendan.

– Det finns ett samband mellan näringsintag och koncentrationsförmåga. Jag tror också att om barnen tidigt får genom tänkta måltider, och lär sig att tycka om olika sorters mat, så leder det till bättre matvanor senare i livet.

I motionen föreslår han även att man utreder möjligheterna till en utbildning för skolmåltidspersonal. Det ska handla både om matlagning och det pedagogiska bemötandet när maten serveras.

– När jag arbetade som skolsköterska mötte jag dem som hellre drack tre liter cola en dag än åt en skolmåltid. Följer vi våra instinkter kommer vi att välja sockret. Vi måste lära oss att äta med intellektet.

Han tror även att en skolmåltidssatsning skulle vara positiv för det lokala näringslivet. Dels skulle underlaget för lokala odlare öka, dels tror han att de lokala krogarna skulle vinna på mer krävande konsumenter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!