Sverige har förändrats under de 100 år som Simon Jansson har levt. Skogs-och jordbruk sköttes med muskelkraft av människor och djur.
– Jag minns fattigsverige från min barndom. Under 20-30 talet var fattigdomen allmän i landet. Den socialdemokratiska politikern Fabian Månsson myntade då ett uttryck " Fattigdomen fördras med jämnmod när den delas lika med alla". Vi tänkte nog inte på hur fattiga vi var, säger Simon Jansson.
Ur fattigdomen reste han sig och blev med tiden folkskollärare och kantor i Blackstad.
– När jag tillträdde 1941 var lönen som kantor 1 000 kronor om året och som folkskollärare hade jag 383 kronor i månaden.
Tjänsterna som folkskollärare och kantor hörde ofta ihop på den tiden.
År 1943 gifte sig Simon med Asta Karlsson från Grönhult. De hade mötts en tid innan.
– Det var det bästa som hänt mig, när jag träffade henne. Tyvärr förlorade jag henne allt för tidigt. Hon dog i en sällsynt sjukdom när hon bara var 69 år. Hon kommer till mitt sinne alltjämt och jag tänker på henne nästan varje dag.
Tillsammans med Asta fick han fyra barn. Tre flickor och en son. Sonen dog när han bara var tre veckor gammal. Han fick en infektion som inte gick att bota utan penicillin och det fanns inte i Sverige på den tiden.
Efter hustruns död har Simon bott ensam. Fram till för tre år sedan klarade han sig själv men när synen blev sämre ville hans döttrar att han skulle flytta till ett äldreboende. Det blev Korallen på Långrevsgatan som han flyttade till.
– Här har jag bott i drygt tre år och här har jag det bra. Personalen är trevliga mot mig.
Yrke och intressen
År 1962 flyttade Simon till Västervik, efter en fyra år lång utflykt till södra Östergötland, där han arbetade som rektor i en skola. I Västervik började han jobba som rektor för Västerviks sex skolor.
– Det var ett bra arbete och jag arbetade tillsammans med 100 lärare. Det tog bara några veckor innan jag kunde namnen på dem alla.
Simon Jansson har inte saknat fritidsintressen. I 70 år har han sjungit i kör och han har varit kantor i 34 år. Först i 17 år i Blackstad, för att senare vara kantor i församling i södra Östergötland i fyra år för att efter sin pension vara kantor i Gladhammars församling.
– Nu kan jag inte spela längre. Jag kan inte se noter och mina fingrar har blivit för stela.
Han har också haft intresse för botanik, astronomi, teknik, fotografering och fysik.
– Jag är oerhört förundrad över livet. Det är så ytterst märkligt. Det finns överallt i många former från en liten vit fläck på en berghäll i form av en lav upp till människan. Ju djupare och större kunskaper man skaffar sig blir man imponerade över allt levande. Hur livet har kommit till är obegripligt. Det funderar jag ständigt på.
Hur blir man 100 år?
– Man ska ständigt vara aktiv och inte röka. Samt att man har med sig bra gener och ha turen att kunna undvika svåra olyckor.
Torsdagen den 13 april fyller Simon Jansson 100 år och då har han bjudit in till kallas på Korallens särskilda boende på Långrevsgatan i Västervik.