Med inte mindre än sju olika bränder i skog och mark, en brand på en pizzeria och tre övriga utryckningar, hade räddningstjänsten ett minst sagt hektiskt dygn från lördagen och natten mot söndagen. Nordväst om Ankarsrum rasade två stora skogsbränder som krävde hjälp från inte mindre än tre helikoptrar, och utöver de andra bränderna på fastlandet fick räddningstjänsten också rycka ut till skärgården för att slå ner två markbränder där.
Inget av detta hade gått om inte personer ur allmänheten ställt upp på många olika sätt, menar Joakim Jansson, räddnings- och säkerhetschef på Västerviks kommun.
– Allt från att visa vägen och köra framför oss så vi kommer till rätt ställe, till att slå med ruskor, hjälpa till att dra slang, åka och hämta bränsle om vi behöver det, att man som en bonde kommer med en tank med vatten, alla de här insatserna. Så därför vill jag hylla dem.
Under gårdagen var det ett 60-70-tal personer som bistod räddningstjänsten, bedömer han, och deras insatser beskriver han som "ovärderliga".
Hur hade det sett ut om ni inte fått den här hjälpen från allmänheten?– Det hade kunnat bli risk för människors liv och hälsa, om det sprider sig och vi får väldigt stora bränder så som vi har haft det uppe i norr. Det handlar om att kunna begränsa bränderna tidigt, och där behövs det mycket folk initialt för att kunna minska spridningen.
Som exempel nämner Joakim Jansson att han bara kunde skicka ut två brandmän till skärgården när det kom larm därifrån.
– Då begärda jag hjälp från Sjöräddningen, som kom till undsättning med fler armar och ben. Även markägarna och de som bodde på de här öarna, och även grannöarna, hjälpte till. Så jag visste att vi hade tio personer som skulle kunna hjälpa till med att dra slang och alla sådana saker. För själva hade vi inte klarat det.
Det har varit exceptionellt många bränder den senaste tiden. Har ni haft så här mycket att göra på kort tid tidigare?– Jag har aldrig varit med om att det har varit så intensivt som de sista veckorna har varit här, med alla diverse larm. I söndags fick vi oljeläckaget, till exempel, som drabbade Västerviks kommun. Där skulle vi bygga upp en organisation med 130 personer som i praktiken kunde jobba dygnets alla ljusa timmar. Bara den dagen hade vi 29 insatser. Och då är oljeläckaget bara en insats. Vi hade nio bränder också och en massa annat. Då kan man säga att vi har 60 insatser på en månad, i genomsnitt.
Har ni tillräcklig bemanning själva? Det pratas ju mycket om bristen på deltidsbrandmän, till exempel.– Vi hade inte klarat det här med bara våra medarbetare, även om jag är otroligt stolt över dem, för de gör ett fantastiskt arbete, säger Joakim Jansson, och nämner att många av dem som egentligen skulle varit lediga ställt upp och kommit in för att arbeta.
– Så här har de sett ut de senaste veckorna, så vi är hårt ansatta och vårt material är hårt slitet, summerar räddningschefen. Mycket slang har brunnit av, så det krävs reparation, service och nyinvesteringar för att vi ska klara fler insatser framöver. Så ser det ut på många ställen i Sverige, säger han.
Hur ser det ut de närmsta dagarna, tror ni att ni kan slappna av nu?– Nej, vi måste vara på tårna hela tiden, säger Joakim Jansson.