Sju blivande företagare i unik utbildning

De tre kommunerna i norra länet, Västervik, Hultsfred och Vimmerby har startat en unik utbildning för nyanlända som vill starta företag. Västervik Framåt ligger tillsammans med Linnéuniversitetet och Arbetsförmedlingen bakom utbildningen.

Saad Benatallah är mentor i projektet. Här tillsammans med Ayako Ino från Japan som vill starta företag inom textil i Västervik. Foto: Ellinor Harrysson

Saad Benatallah är mentor i projektet. Här tillsammans med Ayako Ino från Japan som vill starta företag inom textil i Västervik. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2017-03-07 12:27

Västerviks kommun var tidigt ute med att planera för en utbildning för nyanlända som ville starta egna företag. När regeringen skickade ut ansökningsmaterial om en sådan utbildning, i augusti 2016, var Västervik, Vimmerby och Hultsfreds kommuner först ut i landet med att söka de statliga bidragen.

– Jag var väldigt glad över att jag hade tidig semester det året, eftersom det var kort ansökningsperiod, säger Christina Thorstensson, vid Västervik Framåt, som är huvudprojektledare för utbildningen.

Utbildningen som startade i måndags för de tre kommunerna är unik i landet. Det är Linnéuniversitetet som har skräddarsytt utbildningen på uppdrag av de tre kommunerna.

– Det handlar om att skapa en långsiktig hållbar modell för hur nyanländas kunskaper som företagare tas tillvara i näringslivet och integrationen, säger Anna Rosenqvist, från Linnéuniversitetet.

De sju första eleverna som deltar i utbildningen, kommer från Japan, USA, Afghanistan, Syrien och Irak.

Linnéuniversitetet har utvecklat och anpassat utbildningen med fokus på marknadskommunikation, entreprenörskap, interkulturell kommunikation och affärsteknik.

– Under sex veckor läser eleverna de ämnena som kombineras med workshops, föreläsningar och studiebesök.

Därefter ska eleverna skapa sin egen affärsplan där de utvecklar sin affärsidé för att visa upp den för sin handledare på Arbetsförmedlingen. Under utbildningen som tar max sex månader, kommer eleverna även att få ett mer handfast stöd och råd.

–Jag kommer att hjälpa eleverna med kontakter med olika myndigheter och företag. Jag följer med dem till Skatteverket, Försäkringskassan men även in i näringslivet för att skapa kontakter, säger Saad Benatallah, som deltar som mentor i projektet.

Finansiering

Projektet finansieras med hjälp av statsbidrag och med pengar från de tre kommunerna.

– Statsbidraget är snart slut men då kommer det nya pengar från kommunerna. I Västervik har vi även fått ett stort stöd från Sparbanksstiftelsen. Efter tre projektår ska det här vara ett självklar del i vår utbildningsutbud, säger Christina Thorstensson.

Målet är att man ska kunna utbilda max 20 personer per termin.

– Det viktiga är att de som deltar i projektet känner sig nöjda.

För att vara aktuell för utbildningen måste man vara arbetslös och inskriven hos Arbetsförmedlingen.

– Kan man visa upp en bra affärsplan som leder till ett varaktigt arbete och som skapar förutsättningar till egen försörjning, kan vi från Arbetsförmedlingen ge starta eget bidrag till de som har gått kursen, säger Susanne Fransson från Arbetsförmedlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om