Sju livstidsdömda mördare sitter i Västervik

Sju livstidsdömda sitter på Västervikanstalten. Samtliga är dömda för mord. Den yngste är 37 år och dömdes 2015 för att ha huggit ihjäl sin ex-sambo, mamman till deras tre barn, med en kniv.

Sveriges 184 nu livstidsdömda personer, fördelade per anstalt. Den gula stapeln är Västerviksanstalten.

Sveriges 184 nu livstidsdömda personer, fördelade per anstalt. Den gula stapeln är Västerviksanstalten.

Foto: Nyhetsbyrån Siren

Västervik2023-01-26 06:21

De som avtjänar sitt straff i Västervik gör det i regel inte på grund av någon koppling till kommunen. Det är placerade baserat på säkerhetsklassning och sysslor. 

Hall, Kumla, Saltvik har högst säkerhetsklassning i landet. Därefter kommer säkerhetsklass två, där Västervik ingår. De sju livstidsdömda som vid årsskiftet var placerade i Västervik är i samtliga fall omplacerade och har tidigare suttit på mer slutna fängelser. 

7 livstidsdömda

• Man, 74 år. Dömd för mord i fem fall, mordbrand i två fall och skadegörelse. Skett 1989. Omplacerad från Österåker, dessförinnan Hall. Västervik är valt utifrån säkerhet och sysselsättning.

• Man, 69 år. Dömd för mord och mordförsök 2002, relationsrelaterat. Omplacerad från Hall. Har nyligen begärt omplacering på grund av anknytning till en annan ort och på grund av sitt vårdbehov, men fick avslag. Förvaltningsrätten bedömer Västervik som lämplig "där särskilt verkställighetsinnehåll för relationsbrottsdömda kan erbjudas".

• Man, 64 år. Dömd för mord och olaga tvång 2012. Sökte för ett år sedan omplacering till annan anstalt på grund av miljöombyte, men fick avslag.

• Man, 50 år. Dömd för mord 2012, relationsrelaterad brottslighet. Omplacerad från Hall 2019.

• Man, 49 år. Dömd för mord, försök till grov misshandel med mera, 2016. Våld i nära relation. Omplacerad från Kumla 2021. "Han har genomfört fyra sjukvårdsrelaterade utevistelser och en lufthålspermission, samtliga utan anmärkning. Därutöver är det planerat att han ska genomföra en bevakad regelbunden permission i närtid. 

• Man, 40 år. Dömd för mord, bland annat, delvis relationsrelaterad. Straffet verkställdes 2015. Omplacerad från Salberga 2022.

• Man 37 år. Dömd för mord på sin tidigare sambo, misshandel och grov misshandel. Straffet verkställdes 2015. Ansökte i höstas om omplacering på grund av dåligt psykiskt mående, men fick avslag. Har genomfört flera tillsynspermissioner.

undefined
På anstalten Västervik norra, på Gertrudsvik, arbetar ungefär 250 personer, och bor ungefär lika många interner. Den har tidigare fungerat som sjukhus och byggdes om till anstalt 2004-2005 (höghuset) och 2006-2008 (paviljongerna). Hela anstalten stod klar och invigdes i april 2009.

Flera av dessa har alltså varit på permission. Gustaf Robertsson, ställföreträdande anstaltschef, berättar att det finns särskilda villkor vid straff över fyra år, som styr om, när och hur såna permissioner kan genomföras. I botten finns en individuell bedömning om risk för misskötsamhet eller rymning. Den görs av Kriminalvårdens huvudkontor.

Den yngste i listan ovan har genomfört tillsynspermissioner. Det innebär att han bedöms kunna klara av permissionen på egen hand, men att det ändå finns ett visst behov av övervakning eller stöd.

En lufthålspermission, som 49-åringen fått göra, ska alltid vara bevakad. Den är inte heller aktuell förrän minst två år av strafftiden har gått.

Hur ser en typisk permission ut för en livstidsdömd?

– Den kan vara några timmar. Man kan ha önskemål, men vi väljer det som det finns säkerhetsmässiga förutsättningar för, säger Robertsson.

Kan det vara en promenad på stan i Västervik?

– Teoretiskt kan det vara det, en promenad i tätorten, men vi undviker sådana situationer. 

Både säkerheten och individens behov beaktas. Behöver personen uträtta ett ärende, så kan det vara det.

När det har gått flera år av strafftiden kan det dessutom finnas möjlighet till en längre permission på egen hand, exempelvis en övernattning för att träffa anhöriga.

– Syftet är att minska skadeverkningarna av ett långvarigt frihetsberövande, säger Gustaf Robertsson.

Livstidsstraff

Ett fängelsestraff som inte är tidsbestämt och som döms ut vid särskilt allvarliga brott. I praktiken används det enbart vid mord.

Den som avtjänat minst tio år av livstidsstraffet kan ansöka om att få det omvandlat till ett tidsbestämt straff. Prövningen sker vid Örebro tingsrätt. Ett livstidsstraff omvandlat till tidsbestämt straff får aldrig understiga 18 år.

Sedan Västerviksanstalten öppnade 2005 har detta skett max tio gånger för någon hos dem, enligt Gustaf Robertsson, stf anstaltschef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!