Sjukfrånvaron sjönk i kommunen

Sjukfrånvaron i Västerviks kommun sjönk under 2018. Det framkommer i kommunens personalredovisning.

Kommunstyrelsens presidium Dan Nilsson (S), ordförande, Harald Hjalmarsson (M), andre vice ordförande och Conny Tyrberg (C), förste vice ordförande.

Kommunstyrelsens presidium Dan Nilsson (S), ordförande, Harald Hjalmarsson (M), andre vice ordförande och Conny Tyrberg (C), förste vice ordförande.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-06-04 17:45

Under 2018 låg sjukfrånvaron på 6,0 procent i Västervik. Att jämföra med 6,04 procent 2017.

– Det är en liten minskning, men det går åtminstone åt rätt håll, konstaterar Conny Tyrberg (C), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

Jämfört med riket så ligger Västerviks kommun under snittet på 6,8 procent. Kommunen har två mål uppsatta när det gäller sjukfrånvaron, det är att den ska minska och att den ska ligga under rikssnittet.

Den kommunala förvaltning som har högst sjukfrånvaro är socialförvaltningen – där ingår många kvinnodominerade omsorgsyrken. Det syns en skillnad i sjukfrånvaro mellan män och kvinnor. Kvinnorna låg högre, med 6,5 procent mot männens 4,1 procent. Det är inte unikt för Västerviks kommun. Enligt rapporten ser det ut så över hela landet.

Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) nämner några förebyggande insatser som man gör för att stärka personalen.

– Vi har en friskvårdsplan, och försöket med friskvårdstimme rullar vidare.

Långtidssjukskrivningarna har gått ner mellan 2017 och 2018. Där nämner Conny Tyrberg (C) arbetet med rehabplaner som ett viktigt område.

– Ju fler som kan komma tillbaka i arbete desto bättre är det.

Oppositionspolitikern Harald Hjalmarsson (M) lyfter en helt annan siffra i personalredovisningen som han tycker att man bör titta närmare på.

– Antalet anställda steg med 90 personer. Sedan 2014 har kommunen ökat med 100 anställda per år. Har vi en ekonomi som klarar av det?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om