Sjuksköterska får kritik av IVO

En sjuksköterska i Västerviks kommun kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att ha genomfört en bristfällig medicinsk bedömning av en patient.

Västervik2018-04-27 12:00

Anmälan kommer från en anhörig till en patient som vårdades på Annagården i Västervik i början av april 2017. Patienten led av en svår sjukdom och natten till den fjärde april behandlades patienten av kommunens nattsjuksköterska. Patienten fick behandling mot magsmärta, men dosen resulterade i att patienten sjönk kraftigt i medvetandegrad och andningen blev påverkan. På förmiddagen fördes patienten med ambulans till akutmottagningen, och lades senare in för vård. Anmälaren klagar på att patienten fick för mycket läkemedel och har anmält händelsen till IVO.

Inspektionen bedömer att sjuksköterskans medicinska bedömning och utvärdering av behandlingen varit bristfällig. Av journalanteckningen framgår inte till fullo vilken mängd läkemedel som är given. Det finns heller inga uppgifter om orsaken till att patienten fått läkemedlet.

Sjuksköterskan själv bestrider att den medicinska bedömningen skulle ha varit bristfällig. Västerviks kommun anser inte heller att sjuksköterskans bedömning har brustit, däremot tycker de att dokumentationen kunde ha varit mer utförlig.

IVO står dock fast vid sin bedömning och konstaterar att patienten inte fick god vård. Med den kritiken avslutas ärendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om