Sjuksköterskekrisen sprider sig

Under lång tid har sjuksköterskor varit en bristvara i landstinget. Nu börjar den bli kännbar för Västerviks kommun också.

Jörgen Olsson säger att brist på sjuksköterskor börjat kosta kommunen pengar.

Jörgen Olsson säger att brist på sjuksköterskor börjat kosta kommunen pengar.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-12-03 06:00

Socialnämndens senaste ekonomiska redovisning var inte munter läsning. Redan tidigare under året har prognosen talat om ett underskott för 2018. Den som hoppats på att trenden skulle vända uppåt de sista månaderna blev besviken.

– Är det något vi är stensäkra på så är det att det blir ett underskott, säger nämndens förste vice ordförande Ingela Svensson (C).

Prognosen pekar på ett minus på 6,7 miljoner kronor.

En orsak är känd sedan tidigare. Efter att man infört rätt till heltid för de anställda i förvaltningen så har personalkostnaderna stigit. Tanken var att reformen inte skulle kosta så mycket – när fler jobbade heltid skulle det finnas resurser tillgängliga så att man inte behövde sätta in vikarier. Hittills har inte vikariekostnaderna sjunkit i den utsträckning som man hoppats på. Det har socialnämnden försökt rätta till genom att sätta in extrastöd när det gäller schemaläggningen.

– Det arbetet har börjat ge resultat, men det kommer inte att påverka resultatet för 2018, säger socialchef Jörgen Olsson.

Ett annat problem som börjat märkas är att kommunen fått kostnader för att ta in hyrsjuksköterskor. Jämfört med att ha egen anställd personal är det en dyr lösning. För landstinget har det varit ett problem i flera år. Kommunen har haft lättare att klara sin sjuksköterskebemanning.

Finns det en risk att problemen kommer att bli värre?

– Jag tror att det kommer att vara brist på sjuksköterskor en tid framöver, säger socialchef Jörgen Olsson.

Ett problem i kommunens fall är att deras sjuksköterskor har mycket ensamarbete. Därför vill man ha sköterskor med erfarenhet.

Nämndens vice ordförande Ingela Svensson (C) hoppas bristen kan avta. Hon pekar dels på att utbildningsplatserna blivit fler, och dels att man fått signaler att sjuksköterskor som för några år sedan sökte sig till Norge börjat återvända hem.

Socialchef Jörgen Olsson lägger till att det kan bli bättre snabbt.

– För tre år sedan hade vi stora problem att få tag på socionomer. Nu ser vi att det har vänt.

Han konstaterar också att kommunerna och landstingen inte kan lösa problemen ensamma. Ansvaret för att det utbildas tillräckligt många sjuksköterskor ligger på statlig nivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om