Skansholmen 100 år firas i helgen

I helgen firar Västerviks Segelsällskap sitt klubbhus på Skansholmen som i år fyller 100 år. Ön Skansholmen har en lång historia och har bland annat varit en försvarsanläggning mot ryssarna. Firandet börjar på förmiddagen med seglats och fortsätter sedan hela dagen.

Huset på Skansholmen uppfördes för 100 år sedan i år, något som Västerviks Segelsällskap kommer att fira i helgen.Foto: Roger M Carlsson

Huset på Skansholmen uppfördes för 100 år sedan i år, något som Västerviks Segelsällskap kommer att fira i helgen.Foto: Roger M Carlsson

Foto:

Västervik2016-08-12 14:45

Skansholmen i Västerviks inlopp har en lång historia. Västerviks stad fick ön i gåva av drottning Kristina på 1600-talet, på den tiden hette ön Lindholmen. Efter att danskarna bränt ner Västervik 1677 förstod man att man måste stärka stadens försvar. Man byggde senare en försvarsanläggning som kan ha hjälpt till att skydda staden när ryssarna sedan härjade i området. Rester av den finns fortfarande kavar på ön. På 1800-talet bodde en fiskare på ön, han hette Jan Mårtensson men kallades ”Fällen”. Ibland kan man höra underliga ljud i klubbhuset, det sägs då att det är ”Fällen” som spökar.

Västerviks Segelsällskap arrenderar ön Skansholmen av Västerviks kommun sedan 1915. Ett år senare, 1916 byggde man huset som nu står på ön.

1945 tillkom den signalrigg som fortfarande finns kvar och utgör ett blickfång när man tar sjövägen in till Västervik.

Sommarklubbhus

Under 100 år har det skett en utveckling vad det gäller bryggplatser och många ungdomar har under de senaste 50 åren fått sin seglarutbildning på det årligen återkommande Skansholmslägret.

Idag är huset på Skansholmen segelsällskapets sommarklubbhus, här kan man fira midsommar och träffa segelkamrater och utbyta erfarenheter.

Huset fyller nu 100 år och det kommer att firas ordentligt nu på lördag.

Festligheterna startar med en defileringssegling in till Fiskarehamnen där man kommer att äta lunch tillsammans.

Därefter kommer festdeltagarna segla ut till Skansholmen för att umgås, dricka kaffe och gå en tipspromenad.

Senare på kvällen blir det stor buffé och kanske dans till Andrea Amadeis orkester.

Om man inte har möjlighet att ta egen båt kan man få hjälp med skjuts från Solbergsudde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om