Vi fick reda på att skåpet senast sågs efter det att Clas Göran Torell flyttat från prästgården och de personer från Stockholm, som senare köpte gården, var där. När de sedan flyttade in var skåpet borta. Många församlingsbor undrar nu var skåpet försvunnit.
Vårt första samtal gick till Margareta Hjalmarsson från Västervik som tidigare tjänstgjort som kantor i Hallingeberg.
- Jovisst, jag känner till att skåpet på något sätt försvunnit, säger hon. Men vart det tagit vägen har jag inte en aning om.
Hon berättar att det funnits i prästgården under lång tid och undrade själv vart det tagit vägen. Hon hänvisade oss därför till Clas Göras Torell som kanske kunde veta något.
Men även Torell var förvånad över att skåpet bara var borta.
- Det stod där när vi flyttade ut, sade han. Skåpet inköptes på auktion i Djursdala vid slutet av 1800-talet. Gården, där köparna bodde, var emellertid alldeles för liten för det stora skåpet, så det deponerades istället i prästgården i Hallingeberg.
- Senare skrevs en handling där det uttryckligen sägs att skåpet skulle vara kvar i prästgården så länge någon präst bodde där. Om prästgården avyttrades skulle det istället placeras i kyrkan, berättade han vidare.
Handlingar finns bevarade
Han hänvisade oss till expeditionen i Västervik, där eventuellt någon kunde känna till det hela.
Och visst, Karin Björk, kyrkoherde i Södra Tjust pastorat, och Tina Engström på pastoratsexpeditionen kände till skåpet och lovade forska om det hela.
Redan dagen därpå kunde Tina Engström meddela att skåpet och handlingarna faktiskt fortfarande finns bevarade. I gåvohandlingarna, som skrevs av ättlingar till Carl Herman Hermansson, står bland annat:
"Skåpet inköptes av organisten Carl Johan Hermansson, Bromåla gård i Hallingebergs socken, på auktion i Djursdala år 1848. Dörrarna på huvudbyggnaden var allt för smala för skåpet och det fraktades till Hallingebergs prästgård där det fått stå kvar."
I handlingarna står vidare att "...skåpet ej får säljas eller avyttras utan skall för all framtid vara kyrkans privata egendom".
Skåpet innehåller också flera intressanta handlingar från släkten Hermansson som går tillbaka ända till 1600-talet.
Handlingarna är undertecknade av Rut Hermansson och Dagny Lundström.
Har monterats ner
Tina Engström berättade också att det är fastighetsavdelningen som flyttat skåpet. När det skulle placeras i kyrkan, så upptäcktes emellertid att ingen bra placering fanns. Enda sättet var att först montera ner ett par bänkar.
Detta görs inte hur som helst, utan en förfrågan gjordes till länsstyrelsen som avslog det hela. Bänkarna måste vara kvar, meddelade länsstyrelsen.
Skåpet har därför monterats ner och finns för närvarande i gravkapellet på Hallingebergs kyrkogård. Där är det i alla fall säkert placerat tills man har beslutat om ny plats för det antika föremålet.
Och som avslutning kan bara konstateras - när vår tidning griper in får ni snabbt svar.