Skärgårdsfirandet är båtarnas fest

Igår startade Skärgårdsfestivalen som tar dig tillbaka till det gamla Västervik. Fiskartorget fylls av marknadsstånd och aromerna från nystekt strömming. Men framför allt är det båtarnas fest.

Vid Västerviks museum på Kulbacken, man man titta på fina "Ökor". De dominerade skärgårdssamhället under flera hundra år. Nu har de blivit nytjärade och fina.

Vid Västerviks museum på Kulbacken, man man titta på fina "Ökor". De dominerade skärgårdssamhället under flera hundra år. Nu har de blivit nytjärade och fina.

Foto:

Västervik2016-07-19 15:00

En av höjdpunkterna är Hasselörodden på onsdagen, då roddarna anländer i sina träekor till Fiskarhamnen. Någon som anlände redan i måndags dock var skepparen Lars Lind med frun Pamela Lind på den vackra träbåten "Venus". De kommer från Valdemarsvik och har varit med vid Skärgårdsfestivalen i tio års tid nu.

– Jag känner en hel del folk här, och vi har gemensamt intresse i just träbåtar, säger Lars Lind.

Venus är en fraktbåt från danska vatten

87 år gammal är den vackra båten Venus som ursprungligen kommer från Danmark där den också är byggd. Den lastar 18 ton och seglade i fraktfart fram till 1945. Sedan kom lastbilarna som alternativt fraktmedel och båten fick en ny ägare som då byggde om den till fiskebåt.

– Men jag fick se ett foto på hur båten såg ut från början efter att jag köpt den 1994. Då var den ett vrak. Jag ritade av fotot och renoverade henne tillbaka till hur hon en gång såg ut.

Nu fraktar Lars Lind och hans fru potatis och lök på hösten, och tar även med andra människor ut på tur i Gamlebyviken vid förfrågan.

– Det är en gammal rutin för mig att befinna mig på havet. Jag har varit till sjöss sedan 1957 och började då som kockjungman. Sedan klättrade man uppåt och 1964 var jag skeppare. Jag har bott ombord på olika fartyg större delen av mitt liv och inte haft någon lägenhet eller något hus. 1986 träffade jag min fru Pamela som är från Hull i England. Då hoppade hon ombord, arbetade och seglade med mig i 20 år. Sedan gick vi i land och bosatte oss i Valdemarsvik.

Vid en ålder av 73 år tänker Lars Lind inte stanna upp och enbart bli en landkrabba;

– Jag har tänkt hålla på så länge jag kan röra mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om