Skarvjakt ska hjälpa till att rädda gäddan

Situationen för rovfiskar som gädda och abborre i Östersjön ser fortsatt besvärlig ut, berättar Tobias Borger, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen Kalmar län. Att det nu finns större möjligheter att jaga skarv är positivt i det sammanhanget.

Utökad jakt av impopulär fågel.

Utökad jakt av impopulär fågel.

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Västervik2021-09-23 16:23

Storskarv får nu jagas i fredningsområden för fisk mellan den 1 augusti och sista februari. Den får även jagas av markägare och jakt- eller fiskerättsinnehavare för att förebygga skada vid vissa fiskeredskap, under samma tid, under förutsättning att det inte är närmare än 300 meter till en boplats för skarv, havsörn eller fiskgjuse.

– Men även om skarven försvinner i morgon så kommer det inte att lösa problemen, eftersom det som är det största hotet mot fiskens återhämtning är miljöförstöringen, säger Borger.

undefined
Utökad jakt av impopulär fågel.

Däremot kan jakten på skarvarna förbättra situationen för ett visst bestånd, i ett område med mycket skarv.

– Skarven är en fågel som äter mycket fisk, och äter den mycket fisk på en liten yta finns risk för att den hotar lokala fiskbestånd. Det finns exempel i Danmark där fiskbestånd mer eller mindre utplånats av skarv, men inte här, i alla fall inte än så länge och så långt vi känner till.

Han tror också att de pågående klimatförändringarna, med mildare vintrar och varmare somrar tillsammans med effekter från övergödning, har gynnat skarven.

– Som det ser ut nu, utifrån hur pressat ekosystemet är, så är det nödvändigt att hålla skarven nere på rimliga nivåer för att skydda de fiskbestånd som trots allt finns kvar.

Den svåra situationen för abborre och gädda är något som hela Östersjön är drabbad av, säger Borger, och något som har pågått de senaste 30 åren, inte minst här i länet.

– Och vi har inte sett någon ljusning, snarare tvärtom.

Övergödningen är det största problemet, även om det också finns andra hot, som miljögifter av olika slag och höjda vattentemperaturer.

undefined
Tobias Borger.

Han förklarar att övergödningen gör att till exempel fintrådiga alger kan växa till sig i de grunda kustnära vikarna, som är viktiga miljöer för att abborre och gädda ska kunna föröka sig. När algerna bryts ner går det åt syre och det blir syrebrist, som förstör miljön för de här fiskarna. I stället gynnas storspiggen, som dessutom äter yngel från abborre och gädda.

– Det här är ett tydligt exempel på hur övergödningen har spelat en central roll. Det är en ond cirkel som är svår att bryta, säger Borger.

Därför anser han inte att vare sig jakt på skarv eller säl är en lösning på problemet med minskade fiskbestånd.

– Det är snarare människan som är problemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!