Skeppet Mars störst någonsin i Västervik

Utställningen om gamla krigsbåten Mars som återfunnits i havet utanför Västervik invigdes i helgen under storartade omständigheter med kanonsalut och stor trängsel.

Ett vattenbad med vrakdelar och kanoner.

Ett vattenbad med vrakdelar och kanoner.

Foto:

Västervik2013-09-02 06:43


Förra årets utställning var bara ett smakprov. Med årets utställning om den sjunkna båten Mars tar Västerviks museum ett stort steg framåt.
- För oss är det den största utställningen någonsin, berättar museichef Veronica Palm.
Till skillnad från tidigare och andra utställningar finns ingen sluttid för den stora Marsutställningen. Den kommer att bli mer eller mindre permanent. Men utställningen kommer också att förändras över tiden. Den som besökte utställningen i helgen kommer att få mer att upptäcka i framtiden eftersom det finns många fler föremål både upptagna men framför allt kvar på havets botten.
Mars som sänktes på 1560-talet i ett sjöslag mellan svenska och danska flottan hittades för ett par år sedan.

Forskare
Ingemar Sjöblom, forskare och historiker vid Försvarshögskolan i Stockholm, var den som kunde bekräfta att det funna vraket var Mars. Beviset kom via kanonerna.
- Man stämplade in metallvikten i kanonerna och det finns kvittenser i källorna över vilka kanoner som fanns ombord, berättar Ingemar Sjöblom som direkt kunde se att vraket var Mars när han fick se dykarnas bilder.
Fyndet och bärgningen av Mars har varit ett jätteprojekt med inte bara dykare utan också ett stort antal forskare och företag inblandade. Att en stor utställning nu är klar känns fantastiskt, berättar Veronica Palm men förklarar också att det här bara är början.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om