Skilda tankar kring solskydd

Torsdagens värme lockade många till myntbryggan vid Slottsholmen, alla på jakt efter solbränna eller svalkande bad . Synen på solskydd skiljer sig dock.

Längst upp i vänstra hörnet syns soldyrkaren Thomas Rosén. Han få sällskap av Cecilia och Robin Broad, Kerstin och Linda Holmgren och Ragnar Karlsson i högra hörnet, på myntbryggan under torsdagen.

Längst upp i vänstra hörnet syns soldyrkaren Thomas Rosén. Han få sällskap av Cecilia och Robin Broad, Kerstin och Linda Holmgren och Ragnar Karlsson i högra hörnet, på myntbryggan under torsdagen.

Foto: Johanna Heed

Västervik2019-07-30 09:00

I en solstol på myntbryggan sitter Thomas Rosén och njuter av en bok i värmen.

Skyddar du dig mer mot solen nu när fallen av hudcancer ökat?

– Min generation, 40-talisterna, saknade helt solvett när vi var unga och jag brände mig ofta. Men jag har faktiskt inte smörjt mig idag heller, det gör jag bara i vårsolen eller under vinterhalvårets semestrar. Den yngre genrationen har mer respekt för solen har jag märkt, som mina barn och barnbarn, säger Thomas Rosén.

Nedanför honom passar semesterfirarna Cecilia Broad och sonen Robin Broad på att testa Västerviks badutbud.

Hur ser era solvanor ut?

– Jag älskar värme och sol, och inbillar mig att jag byggt upp ett skydd mot solen under våren, säger Cecilia Broad.

– Men jag smörjer mig alltid, säger Robin Broad.

Några solstolar bort ligger Kerstin Holmgren med dottern Linda Holmgren vid sin sida.

Hur tänker ni kring riskerna med att sola?

– Bränner man sig lätt så ska man ju smörja sig. Jag har dock ett bra pigment och bränner mig aldrig, så därför använder jag inte solkräm, säger Kerstin Holmgren.

– Till skillnad från mamma smörjer jag mig alltid. Jag jobbar med barn och har det tänket i mig, att man ska vara försiktig i solen, säger Linda Holmgren.

En annan soldyrkare på myntbryggan är Ragnar Karlsson.

Använder du solkräm?

– Bara i början på sommaren innan jag fått grundfärg. Barnen är jag dock såklart noga med att smörja in, säger Ragnar Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!