Västervik Miljö & Energi håller som bäst på att ansluta samtliga hushåll på Hornslandet till kommunalt vatten och avlopp. Anledningarna är flera, dels för att minska utsläppen från privata avlopp ut i Östersjön samt att det funnits klagomål på dricksvattenkvalitén.
Idag är frågan om vattentillgång i Västerviks kommun, en stor fråga.
Claes O. Nilsson menar att man bara ska koppla in kommunalt dricksvatten till hushållen på Hornslandet.
– Alla samfälligheter på Hornslandet har idag egna vattentäkter. Låt de vattentäkterna även i fortsättningen gå till driftvatten och att fastigheterna ute på Horn får kommunalt dricksvatten.
Han menar att det tar endast några timmar för en rörmokare att koppla om systemet.
Omprövningsbeslut
Claes menar att det inte går att stänga av vattensamfälligheten utan att det görs en omprövning.
– Det krävs ett anslutningsbeslut av Lantmäteriet och samfälligheten måste vara eniga. Det räcker med att en av fastighetsägarna är emot så går det inte att stänga av vattensamfälligheten.
Han ställer frågan:
– Varför ska vi spola toaletten med vatten från Hjorten när det finns vatten på Horn? Det finns tillräckligt med vatten i våra vattenmagasin.
Claes har byggt en egen reningsanläggning för sitt avlopp. Avloppsresterna hämtas av ett företag som transporterar bort slammet en till två gånger per år.
Vart tar vattnet vägen från din anläggning?
– Det går tillbaka till grundvattnet. När det släpps ut är det renat till drygt 90 procent.
Är det en tillräcklig rening av avloppsvattnet?
– Det är den nivå som reningsverket på Lucerna klarar av att rena.
Per Allerth
Västervik Miljö & Energi AB:s vd Per Allerth, väljer att inte djupare gå in på de påstående som Claes O. Nilsson nämner.
– Det enda som jag vill uttala mig om när det gäller VA-utbyggnaden är att Västervik Miljö & Energi AB har ett uppdrag, vilket är beslutat av kommunfullmäktige, som vi naturligtvis kommer att fullfölja.