Skissen: Så kan sjukhuset se ut i framtiden

På tisdagen blev det nya detaljplaneförslaget för Västerviks sjukhus offentligt. Om planen klubbas igenom kan sjukhuset bli fyra gånger så stort som i dag och inkluderar en anpassning av Ellen Keyskolans nuvarande lokaler.

Planarkitekterna Marcus Åberg och Fanny Hansson har arbetat med det nya detaljplaneförslaget i två år. Nedan: Skiss över nya sjukhusområdet med en entré som vetter mot gamla kyrkogården.

Planarkitekterna Marcus Åberg och Fanny Hansson har arbetat med det nya detaljplaneförslaget i två år. Nedan: Skiss över nya sjukhusområdet med en entré som vetter mot gamla kyrkogården.

Foto: Kollage

Västervik2023-04-12 09:10

Existerande huskroppar tas successivt ner och nya, mer flexibla, kan byggas i etapper. Detta under ett tidsspann på 30-40 år.

Exempel på förändringar som den nya detaljplanen medger:

  • Ellen Keys lokaler byggs om och blir en del av sjukhusområdet. 
  • Huvudentrén flyttas så att den vetter mot gamla kyrkogården. 
  • En ny parkering och ett nytt parkeringsgarage under mark anläggs väster om Ellen Key. 
  • Flertalet byggnader rivs: Hus 04, 05, 06, 08, 13, 14, 17, 18 samt två byggnader väster om Ellen Key. 
  • Nya byggnader tillkommer, till exempel nytt bårhus, godsmottagning, produktionskök, helikopterlandningsplats för ambulanshelikopter, operation, akutmottagning, apotek, barnklinik, förlossning med mer.
undefined
Såhär skulle nya entrén till Västerviks sjukhus se ut.

– Detaljplanen möjliggör ett helt nytt sjukhusområde, förklarar Marcus Åberg och Fanny Hansson, planarkitekter på Västerviks kommun.

Under två års tid har de, i nära samarbete med regionen, arbetet med detaljplanen som är den mest omfattande och komplexa som legat på deras bord.

– Den innehåller den största om- och nybyggnationen i ett och samma område som vi haft i kommunen på väldigt länge, säger Marcus Åberg och fortsätter:

– I dag byggs inte sjukhus på samma sätt som på 50-, 60- och -70-talet. Man måste lämna utrymme för lokalerna att svälla och förändras. Det måste så att säga finnas marginal för flexibilitet, så att lokalerna så långt det är möjligt kan anpassas till regionens kommande behov, säger Marcus Åberg.

undefined
Marcus Åberg.

Högre takhöjd och färre bärande väggar är några nyckelord i sammanhanget. Han förklarar att detaljplaneförslaget tar hänsyn till en "svällfaktor" på 175 procent.

Redan i dag är Västerviks sjukhus en dominerande byggnad i stadskärnan, och för att tona ner känslan av en enda stor sjukhuskloss – när sjukhusområdet växer – jobbar man bland annat med nivåskillnader när man planerar nytt och skiftande neutrala färgnyanser. På så vis kan man minska påverkan på stadssiluetten, förklarar Marcus Åberg och Fanny Hansson.

Likaså ska det finnas gott om gröna mellanrum, som trädplanteringar och parkmiljöer. 

I sammanhanget ska poängteras att Västerviks kommun och Region Kalmar län under en tid har förhandlat om försäljningen av Ellen Keyskolan. Parterna är överens om en avsiktsförklaring men någon överenskommelse om överlåtelse av fastigheten har inte nåtts ännu. 

undefined
Så här kan det komma att se ut i framtiden om det nya detaljplaneförslaget klubbas.
Skiss över hela sjukhuset efter om- och utbyggnad i tio etapper.
Skiss över hela sjukhuset efter om- och utbyggnad i tio etapper.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!