Skogsbruket tar "drönare" till hjälp med fotografering

Med hjälp av små obemannade flygplan, UAS, är det i dag möjligt att fotografera stora områden och få fram exakt information om hur ett skogsbestånd ser ut, hur stor en flishög eller en grustäkt är. - Tekniken har funnits länge men inte varit tillåten kommersiellt i Sverige förrän de senaste åren, säger Andreas Abramsson Barrstrand från företaget Skogspartner.

Andreas Abramsson Barrstrand visar upp det obemannade flygplanet för Gerth Hjalmarsson.

Andreas Abramsson Barrstrand visar upp det obemannade flygplanet för Gerth Hjalmarsson.

Foto:

Västervik2013-11-05 08:41


Gerth Hjalmarsson, skogsägare på Blackstad Klockaregård i Blackstad, är intresserad av teknik som ger honom exakt data om skogen.
Brukningsenheten Östankärr Egendom omfattar totalt 2000 hektar, varav 1700 hektar produktiv skogsmark.
- Eftersom jag vill sköta skogen på ett bra sätt och optimera tillväxten är det viktigt med noggrannhet. Det får jag med hjälp av den här fotograferingen. Nu har jag jobbat intensivt med ett 200 hektar stort område; gallrat, gjort slutavverkning och byggt nya vägar. Jag har en skogsbruksplan sedan tidigare, men det här är ett bra sätt att dokumentera de nya åtgärderna.

Exakt information
Via en dataskärm övervakar Andreas Abramsson Barrstrand det obemannade flygplanet, drönaren, som på 250 meters höjd fotograferar skogsområdet.
- Jag får en stor mängd bilder som gör att jag bland annat kan få fram höjddata, stormluckor, insektsangrepp och vilka trädslag som finns i bestånden.
- Jag kompletterar med viss inventering i fält och alla uppgifter läggs in i datorn. Exaktheten och noggrannheten gör det lättare för mig att sköta skogen, säger Gerth Hjalmarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om