Skolelever tvingas stå i överfulla bussar

Eleverna slår larm om överfulla bussar. Nu går motionen vidare till landstingets trafikstyrelse.

Elever slår larm om överfulla bussar. Foto: Ellinor Harrysson

Elever slår larm om överfulla bussar. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-04-25 07:10

Det är några elever på Västerviks gymnasium som skrivit motionen om att det ofta är fullt på bussarna i kollektivtrafiken i Västerviks kommun. Passagerare tvingas ofta stå upp, vilket upplevs som otryggt. Eleverna föreslår att det ska gå fler och större bussar, samt att de som står upp ska kunna hålla sig i handtag. Motionen gick först till kommunstyrelsen i Västervik innan den togs upp i kommunfullmäktige. Frågor som rör kollektivtrafik är inte kommunens ansvar, utan landstingets. Beslutet i fullmäktige blev därför att motionen ska föras fram i landstingets trafikstyrelse.

Kommunens representant i trafikstyrelsen är kommunalrådet Tomas Kronståhl (S). Det är också han som nu har fått uppdraget att lyfta fram motionen.

- Den typ av frågor som motionen tar upp formellt är landstinget i Kalmar läns ansvar, men Västerviks kommun har representanter på tjänstemannanivå i ett trafikråd som Kalmar Länstrafik (KLT) har. På den politiska nivån finns möjlighet till insyn i den trafikstyrelse som finns inom landstingets politiska organisation, skriver kommunstyrelsens förvaltning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om