Skolorna klimattävlar under Eart Hour

För att uppmärksamma Earth hour lite extra anordnar Västerviks kommun för första gången en klimattävling för skolor och startskottet går den 30 mars 20.30, när Earth hour inleds.

Earth hour kan vara mer än bara nedsläckta byggnader. I år får skolor vara med i klimattävling.

Earth hour kan vara mer än bara nedsläckta byggnader. I år får skolor vara med i klimattävling.

Foto: Nicklas Fornell

Västervik2019-03-29 12:00

Tävlingen går ut på att eleverna på förskolor och skolor upp till och med årskurs 6 ska försöka komma på olika sätt att göra Västervik till en mer klimatsmart kommun.

– Tidigare har vi inte boostat manifestationen så mycket, mest att vi har släckt belysningen i offentliga byggnader och så vidare, men nu tar vi i lite mer, säger Christian Svensson, folkhälso- och klimatplanerare på Västerviks kommun.

Varje klass har möjlighet att skapa ett bidrag. Det ska sedan presenteras antingen med en uppsats eller berättelse, en film, en modell eller en bild.

Varför har ni valt att ge barnen det här uppdraget? Borde inte kommunen själva tänka ut sätt att arbeta mer klimatsmart?

– Jo självklart har vi det, men barnen är ju framtiden och vi vet att det är många skolor som jobbar mycket med hållbarhet och klimatfrågor. Det bygger på att börja i sin närhet och barnen har säkert många tankar och idéer, säger Christian Svensson.

När alla bidragen kommit in till samhällsbyggnadsenheten kommer tre vinnare att koras, en för förskolan, en för skolan upp till 3:e klass och en för årskurs 4–6.

– Priset blir att vi kommer ut till de tre vinnande klasserna och bjuder på någon slags ekologisk fika. Och så har vi pratat om att ha en utställning på biblioteket där vi visar de bidrag som har lämnats in.

Eleverna får en månad på sig, bidragen ska vara inlämnade senast den 30 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!