SKOTTET PÅ ASYLBOENDET: Hotade att döda polis under förhör – nu åtalas två män

I augusti sköts en man på ett asylboende i Västerviks kommun i benet, efter att polis kallats till platsen på grund av ett bråk. I dag åtalas två män, 50 och 24 år gamla, för en rad brott i samband med skjutningen.

Foto:

Västervik2016-09-22 07:50

Det var den 28 augusti som en polisman tvingades använda sitt tjänstevapen på ett asylboende i Valstad, Västerviks kommun, efter att ett stort bråk brutit ut på boendet.

En person, en 50-årig man, sköts i benet och fick föras till sjukhus.

Nu åtalas två personer, varav en är den skjutne mannen, för en rad brott som alla har koppling till händelsen den 28 augusti.

Gjorde utfall med kniv

Åtalet mot den skjutne 50-åringen innefattar följande brott: två fall av misshandel och ett försök till grov misshandel mot andra asylsökande på boendet – och därtill två fall av hot mot tjänsteman (poliser) samt försök till grov misshandel mot en av poliserna.

Hoten mot poliserna handlar rent konkret om att 50-åringen riktade en kniv mot poliserna, och hotade med att attackera dem. Mot en av poliserna gjorde han dessutom ett utfall – varpå skottet brann av och mannen träffades i benet.

De två fallen av misshandel av andra personer på boendet ska ha skett dels med sparkar och slag, dels med en tapetkniv.

Träpåk

För den yngre 24-åringen ser åtalspunkterna ut enligt följande: skadegörelse, försök till grov misshandel, olaga hot samt två fall av hot mot tjänsteman.

Enligt åtalet ska 24-åringen ha hållit en träpåk i handen, och sedan riktat den mot två poliser. Samma träpåk ska även ha använts till att attackera en annan person. Han ska även ha fört en av sina händer innanför jackan, som om han sträckte sig efter ett vapen.

Han ska även ha uttalat dödshot till en polis, i samband med förhör, med de faktiska orden ” vill döda allihop, jag vill döda dig också”.

Skadegörelsen omfattar fyra krossade glasrutor och ett skadat badrumsskåp. Värdet för detta uppgår till närmare 10 000 kronor.

De båda männen har i förhör nekat till samtliga brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om