SKOTTET PÅ ASYLBOENDET: Skjutne 50-åringen begärs häktad

Tre dagar har gått sedan skottdramat i Valstad, utanför Verkebäck, där en 50-årig man sköts i benet av polis. I morgon inleds häktningsförhandlingarna mot mannen som sammanlagt misstänks för fyra brott.

Foto: TT

Västervik2016-08-31 13:52

Det är 50-åringen, tillsammans med en annan man, som misstänks ligga bakom oroligheterna på asylboendet i Valstad i söndags kväll.

På onsdagsförmiddagen har Thomas Hagman svårt att svara på om de två männen kommer att begäras häktade.

– Jag tror att jag får passa på den frågan. Beslutet kommer att fattas under eftermiddagen. I det fall häktning planeras kommer häktningsförhandlingar att pågå under morgondagen (torsdag).

Har man kunnat höra den skottskadade mannen?

– Ja, han är hörd och den andra mannen kommer att höras mer utförligt i eftermiddag, så vi har fortfarande några förhör kvar att göra.

Hur ställer sig den 50-åriga mannen till anklagelserna?

– Det är inte helt klart det heller. Han har egentligen inte lämnat så många uppgifter mer än att han inte mår bra och att han inte har så mycket att säga. Vi har inte fått ut så mycket mer.

Hotade med påk

Enligt Hagman var det inledningsvis svårt att reda ut vem som gjort vad.

– Men det tror jag att vi har fått klarhet i nu.

Det som 50-åringen är misstänkt för är dels angreppet med polisen, då han ska ha gjort ett utfall med kniv. Mannen ska också ha knivskadat en annan boende samt hotat en polisman.

– Han ska också ha jagat någon ytterligare person med kniven, säger Thomas Hagman.

Den andra mannen har enligt åklagaren gjort sig skyldig till skadegörelse sedan han slagit sönder inredning och flera fönsterrutor på boendet. Han ska också ha hotat andra boende med en kniv.

– Han har också hotat en polisman med en påk.

På eftermiddagen i går lämnade Thomas Hagman in en häktningsframställan mot en av de två männen. Det är den 50-åriga mannen som begärs häktad för grov misshandel, försök till grov misshandel, försök till dråp och hot mot tjänsteman. Åklagaren bedömer att det finns risk för att den misstänkte fortsätter sin brottsliga verksamhet.

LÄS ÄVEN: POLIS ÖPPNADE ELD PÅ ASYLBOENDE

LÄS ÄVEN: Skjutne mannen misstänks för dråpförsök

LÄS ÄVEN: Polisens skott filmades – skrek "släpp kniven"

LÄS ÄVEN: Skjutne 56-åringen vårdas på intensiven – skadeläget allvarligt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om