Bilskrotningspremien avskaffades år 2007 och är något du kan se effekterna av när du kör på olika vägar. En del ägare har inte råd att bärga dem till en bildemonterare, och en del tar inte sitt eget ansvar att forsla bort bilen. Ställer ägaren då bilen på kommunens mark blir det deras skyldighet att bärga bort den om ägaren ej går att nå.
Det är en lång process innan en övergiven skrotbil kan bli bortforslad, vilket förklarar varför de kan bli stående längs vägarna så länge.
– Det måste ske i en viss ordning så det inte blir övergrepp i rättssak, säger Christer Ramström, planerare på samhällsbyggnadsenheten. Innan den kan hämtas så ska kommunen värdera bilen för att avgöra om det är en skrotbil. Sedan ska man försöka nå ägaren, för att i första hand låta den personen ta ansvaret för sin egen bil. Det är en lång procedur som kan ta flera månader.
"Många struntar i det"
– Det är en hel de förelägganden som ska ske innan den kan bortforslas. Det är inte säkert det går att uppnå en kommunikation med ägaren, många struntar i det, och det är bekvämt att låta någon annan ta hand om bilen. Jag är började min tjänst för ett halvår sedan och under den tiden har vi redan hanterat cirka 20 ärenden. Av dem är det några personer som äger flera fordon, som vi försökt kontakta. Det tar tid och blir en hel del jobb.
– Efter att en bil omhändertas och ärendet skrivs över till kommunen, står den sedan cirka tre månander på bilskroten innan den får demonteras, utifall någon kommer in med ett överklagande.
Enligt kommunen och samhällsbyggnadsenheten finns just nu inga uppgifter på vad kostnaden landar på för varje bil, men en del betalar staten via en skrotningspremie som tillfaller skrotföretaget kommunen har avtal med.