Sedan 2004 har miljö- och byggnadsnämnden haft synpunkter på hur det ser ut på tomten.Bland annat genom att få viten utdömda har man förgäves försökt att få den som har verksamhet där att städa upp.
Ett problem i sammanhanget har varit ägandeförhålladenda.
Fastigheten är en tomträtt – ett mellanting mellan att äga och att hyra en fastighet: Tomträttsinnehavaren äger inte men disponerar marken, mot en årlig tomträttsavgäld i ersättning till markägaren. Som tomträttsinnehavare har man en stark besittningsrätt till marken, och kan sälja tomträtten vidare. Det är den starka besittningsrätten som nu gör att kommunen inte ser någon annan utväg än att vända sig till regeringen för att få sin mark tillbaka.
Ett bekymmer i det här fallet är att tomträtten vandrat mellan olika bolag, och enligt kommunen har inte ägarskiften rapporterats in på rätt sätt.
Det har till exempel gjort det svårt att veta vem man ska begära in avgälden av. Enligt tjänstemännen kommer fastigheten att vara attraktiv för försäljning om den städas upp.
Kommunstyrelsen godkände att man går vidare till regeringen för att få tomträtten exproprierad.
Den företagare som äger tomträtten i dag, och som ägt bolag som tidigare innehaft rätten, blir förvånad när han får höra talas om kommunstyrelsens beslut:
– Har regeringen inte viktigare saker för sig?
Han å sin sida anklagar kommunen för att ha drivit ett av hans bolag i konkurs, genom att få viten utdömda.
– Jag funderar på att stämma kommunen. Det fanns värden i bolaget, och bolaget var inte ägare till tomten.
Det kan tilläggas att bolaget var inblandat i en överlåtelse som kommunen ifrågasätter var giltig.
När mark ska exproprieras ska enligt lag ansökan göras hos regeringen, som i sin tur kan lägga över handläggningen till exempelvis länsstyrelsen.