Kaffe kommer från kaffebönan som odlas i Sydamerika och Afrika. Merparten av det kaffe som köps in till Sverige kommer från Brasilien.
Vår tidning ringde upp vår matkrönikör Tommy Svensson och frågade vad är det för skillnad på vanligt kaffe och ekologiskt kaffe, är det någon skillnad alls?
- Vanligt kaffe är tungt besprutat. Tänker man det minsta på de stackars människor som hanterar kaffet så köper man ekologiskt.
Tommy Svensson berättar att kaffebuskarna besprutas med många ämnen som varit förbjudna i Sverige i över 50 år.
- Det innehåller gifter som stör nervsystemet och fortplantningsförmågan hos de människor, framförallt barn, som arbetar i kaffeplantagen.
Ekologiskt kaffe
Ekologiskt kaffe kallas ibland även för skuggkaffe.
- Det innebär att kaffeplantan odlas tillsammans med andra växter. Skörden blir betydligt sämre, upp till 50 procent lägre än besprutade kaffeplantage men i gengäld får man ett bättre kaffe.
Tommy Svensson berättar att olika fågelarter äter upp en del av de kaffevivlar (en liten skalbagge) som äter sig in i kaffebönan. Det är de skalbaggarna som man vill få bort genom att bespruta odlingarna.
Han berättar också om andra fördelar med skuggkaffe.
- Odlar man kaffebuskar inne i skogen binder trädens rötter jorden. När man odlar i kaffeplantage eroderar jorden bort och man måste bränna regnskog för att komma åt ny mark.
Tommy Svensson anser att en kopp kaffe inte kostar mer än 50 öre. Lägger man till några kronor på att köpa ekologiskt kaffe har man höjt priset per kopp med några öre.
- Det är en liten kostnadsökning, men som gör väldigt stor skillnad både för människorna som hanterar kaffeplantorna och för naturen.