Skulle bli fiskare – blev hedersdoktor

Med högtidstal och fanfarer fick Campus Västerviks chef Jerry Engström titeln hedersdoktor.

Jerry Engström med doktorsdiplomet.

Jerry Engström med doktorsdiplomet.

Foto:

Västervik2018-10-28 19:00

Det har gått en vecka sedan promoveringsceremonin vid Högskolan Väst i Trollhättan. Jerry Engström berättar hur det gick till. Tillsammans med ytterligare en hedersdoktor, de som doktorerat på sedvanligt sätt och nyinstallerade docenter och professor tågade man in i aulan. Totalt handlade det om ett 40-tal personer.

– Det var lite Nobel-look-a-like, säger Jerry Engström.

Som hedersdoktor fick han hatt, ring, en nål och ett diplom.

Ur motiveringen går att läsa: "Som drivande på Campus Västervik och initiativtagare till nya utvecklingsidéer står han bakom mycket av framgången för Campus Västervik, som idag är en nationellt erkänd aktör för livslångt lärande i hela landet."

Utnämningen är ett resultat av arbetet med att bygga upp en akademisk miljö i Västervik, en stad som ligger avsides från de etablerade universitets- och högskolesätena. Jerry Engström har funnits med i den satsningen från dag ett. Faktum är att han började som student – studier på distans hos dåvarande högskolan i Kalmar.

– Jag hade flyttat tillbaka från Västervik. Tanken var att bli fiskare. Jag kommer från en gammal fiskarsläkt i skärgården, men när jag kom tillbaka så fanns det varken fisk eller fiskare kvar.

Doktorstiteln till trots – Jerry Engström kallar inte sig själv för akademiker. Han har levt ett brokigt liv. Redan som 16-åring flyttade han från Västervik och började jobba i restaurangbranschen. Så småningom startade han sina egna restauranger. I 20-årsåldern vaknade ett intresse för motorsport, med en satsning som blev alltmer omfattande.

– Det var först mitt i livet som jag påbörjade mina första högskolestudier. Jag var kanske 35-37 år. Jag ser mig själv mer som entreprenör än akademiker.

Genom åren har Campus växt. Bara de senaste fem åren har byggnaden vuxit i flera etapper, och ytterligare en utbyggnad är på gång. Antalet studerande har vuxit, och man har knutit forskning till Västervik.

Jerry Engström beskriver två utmaningar: Samarbetet med det lokala näringslivet och den lokala arbetsmarknaden, samt att attrahera studenter. Det sistnämnda är kanske den största utmaningen.

– Vi måste marknadsföra både Campus och Västervik.

Där säger han att när han pratar med studenter som sökt sig till Västervik så märker han att man kan bli hemmablind och missa fördelar.

– Vi får höra att Västervik är en vacker stad, och att allt är så enkelt här. Det löser sig snabbt med bostad och barnomsorg. Allt finns inom gångavstånd.

Åter till titeln som hedersdoktor: Är det bara en hederssam titel eller finns det någon praktisk nytta?

– Det finns en "titulatorisk" nytta, säger Jerry Engström.

Han hoppas att titeln ska vara en kvalitetsmarkering, och kunna öppna dörrar. Han sneglar bort mot ett bord där det står en bukett från Campus Norrköping. En av flera buketter som kommit från olika håll under veckan.

– Det är en blivande samarbetspartner. Blommorna visar att nyheten spridits i den akademiska världen.

Jerry Engström ser sig mer som entreprenör än akademiker.
Jerry Engström ser sig mer som entreprenör än akademiker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!