Slår larm om arbetsmiljö

En granskning som Arbetsmiljöverket gjort visar att kvinnor i större utsträckning än män drabbas av arbetsrelaterad ohälsa. Det är också fler kvinnor som av hälsoskäl tvingas sluta sitt arbete i förtid.

Västervik2015-02-28 05:05

I en inspektionsinsats jämfördes arbetsmiljön inom den mansdominerade tekniska förvaltningen med den kvinnodominerade hemtjänsten i sextiofem kommuner.
Insatsen visade bland annat att hemtjänsten hade mindre resurser i form av utrustning och fordon, att chefer generellt sett har betydligt fler medarbetare under sig, och att personalen var mer stressad inom hemtjänsten än inom teknisk förvaltning.
- I kvinnodominerade branscher, som vård och omsorg, har många en ohälsosam arbetsbelastning och fysiskt tunga arbetsuppgifter. Det kan leda till belastningsbesvär, som ofta är förrädiska och smyger sig på under flera år, säger Boel Callermo, projektägare, i ett pressmeddelande.

Arbetsgivarens ansvar
Projektet har även visat att när kvinnor och män arbetar med samma sak på samma plats, belastas de ändå olika, eftersom arbetsutrusningen ofta är anpassade efter män.
- Arbetsgivare behöver bli mycket bättre på att kritiskt undersöka vilka arbetsuppgifter som kvinnor och män utför och analysera riskerna med olika arbetsmoment, säger Boel Callermo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om