Att det är så vet pensionären Thomas Edmark, och det är främst hans förtjänst att ängen hålls så fin. En enveten kamp att hålla slåtterbruket vid liv har gett resultat. Där finns växter som ängsvädd, svinrot, rödklint, solvända, trolig ängsnyckel och i år några exemplar av smörbollar. Smörbollarna, sällsynta i våra trakter, inventeras speciellt i år.
Naturskyddsföreningen i Tjust har i ett antal år hjälpt Thomas Edmark och hans son Magnus med lieslåtter första söndagen i augusti. Detta datum firar Naturskyddsföreningen ”Ängens dag” över hela landet och belyser artmångfaldens betydelse i ekosystemen. I söndags kom 26 personer och lieslog och räfsade ihop gräset i strängar för torkning några dagar innan det ska sättas upp i stackar.
Som följd av växtvariationen har ett 30-tal fjärilsarter, bland annat alla arter av bastardsvärmare utom fjällbastardsvärmare hittats här. Överblommade höskallror talar med sina torra skallrande frön i vinden om att nu är det rätt tid att slå ängen.
Dragspel och sång
Till arbetet och rasterna kunde man njuta av Överumsbon Christer Nilssons dragspel och sång. Det var även fler deltagare som stämde upp i sång, men även kulning, lockrop på kor, av Helena Söderström från Västervik.
Även om dagen var mycket trevlig så gick det inte att ta miste på Edmarks oro hur slåtterängen även mer långsiktigt ska kunna hållas så fin och artrik som den arbetats upp till.
– Jag ligger ibland sömnlös och grubblar på det, säger Thomas Edmark.