”Snart för sent att rädda klimatet"

Det ni gör nu kan vi barn aldrig rätta till i framtiden. Det sade 15-åriga Greta Thunberg på FN:s Klimatmöte i Polen. Nu strejkar allt fler för klimatet, i hela världen.

Rädda jordens klimat nu, snart kan det vara för sent. Det säger från vänster Eva Byström, Marcus Pettersson, Måd Harnell, Babsan Kide och Göran Nordström.

Rädda jordens klimat nu, snart kan det vara för sent. Det säger från vänster Eva Byström, Marcus Pettersson, Måd Harnell, Babsan Kide och Göran Nordström.

Foto: Kjell-Arne Karlsson

Västervik2019-01-04 16:30

Vid lunchtid på fredagen samlades en grupp Västervikbor för att, för fjärde fredagen i rad, manifestera till stöd för Parisavtalet, en snabb utfasning av fossila bränslen och till stöd för 15-åriga Greta Thunbergs #klimatstrejk.

Manifestationerna till stöd för Gretas kamp har snabbt spridit sig.

– Snart kan det vara för sent att klara klimatmålen och bryta den globala uppvärmningen. Nu hålls regelbundna manfestationer över hela världen. Bara i Sverige på ett 60-tal orter, säger Göran Nordström, en av de drivande i Västervik till stöd för #fridaysforfuture.

– Det är vår budget ni gör slut på nu, barnens budget för framtiden. Den kan vi aldrig få tillbaka, sade Greta Thunberg då hon talade inför bland annat FN:s generalsekreterare på Klimatmötet i Polen.

I Västervik har deltagarantalet vid fredagarnas lunch-manifestationer legat på mellan fyra och tio, men allt fler tillkommer.

– Senast 2020 måste kurvan över mängden koldioxid i jordens atmosfär börja svänga nedåt för att vi ska kunna nå klimatmålet, säger Göran Nordström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!