Snart säljstart för flytande villor

Maj eller juni är planerad säljstart för de flytande villorna, Aquavilla, i Västervik.

En skiss över hur det kan komma att se ut, på ett ungefär. Villorna i den första etappen är på ett till tre plan med boytor på mellan 78-210 kvadratmeter.

En skiss över hur det kan komma att se ut, på ett ungefär. Villorna i den första etappen är på ett till tre plan med boytor på mellan 78-210 kvadratmeter.

Foto: Richard Hammarskiöld /Ab Aquavilla

Västervik2019-02-14 10:35

Det offentliggjordes på torsdagsförmiddagen.

Kommunen och företaget Pampas Marina Västervik AB har omförhandlat ett markanvisningsavtal och kommit överens om förutsättningarna för byggnationen av upp mot 50 flytande villor i centrala Västervik.

Det omförhandlade avtalet innebär att Pampas Marina nu får köpa det aktuella vattenområdet mellan Barlastudden och Skeppsbron billigare, mot att företaget i och med detta tar över hela ansvaret för infrastrukturen, vågbrytare och påkörningsskydd.

– Med det nya upplägget minskar kommunen sitt risktagande. Enligt det förra avtalet hade vi åtaganden på upp emot 12 miljoner kronor. Nu kommer kostnaden att landa på cirka två miljoner kronor, för anläggning av en strandpromenad i området.

– Jag ser bara fördelar med den nya överenskommelsen, säger Björlin.

– Tillverkningen av de flytande villorna sker dessutom i Aquavillas produktionsanläggning på andra sidan Skeppsbrofjärden på Lucerna, och säkert innebär detta nya arbetstillfällen i kommunen.

Han förklarar att markanvisningsavtalet mellan parterna beskriver hur detaljplanen för området ska kunna genomföras med 25 flytande aquavillor i första etappen. Sedan är kommunen beredd att pröva nylokalisering för upp mot ytterligare 25 flytande villor i en andra etapp.

– Nu får vi en helt ny stadsdel i Västervik där skärgården möter fastlandet på ett unikt sätt.

Aquavilla Produktion kommer att bygga aquapirerna, det vill säga bryggkonstruktioner som de flytande villorna kopplas ihop med som innehåller vatten, avlopp, kablage och även förrådsutrymmen.

Villorna i den första etappen är på ett till tre plan med boytor på mellan 78-210 kvadratmeter.

I det omförhandlade avtalet får Pampas Marina Västervik AB köpa vattenområdet för tio kronor kvadratmetern. I det tidigare avtalet låg priset på 500 000 kronor per tomt, vilket motsvarar 12 miljoner kronor.

Den nya stadsdelen har man från kommunens sida valt att döpa till Skeppsbrostaden.
Den nya stadsdelen har man från kommunens sida valt att döpa till Skeppsbrostaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!