Svensk handel har låtit HUI Research genomföra en undersökning om hur utbrett svinnet är i medlemmarnas butiker. Totalt uppgick det kriminella svinnet till 7,9 miljarder kronor 2016. Bara två gånger av tre polisanmäls de snattare som tas på bar gärning.
Hemköp anmäler alltid
- Hos oss är det mest ungdomar som snattar, berättar Joel Arnryd, som driver Hemköp i Västervik. Framför allt är det energidrycker och godis som stjäls. Vi tar någon varje vecka, men vi upplever att det finns ett stort mörkertal. Värdet på det som stjäls är ganska lågt, men vi genomför alltid ett envars gripande när vi upptäcker att någon snattat. Därefter larmas polis som får ta över och upprätta en anmälan. Dessvärre är väntetiden för att få polishjälp ofta långa. Det medför en obehaglig väntan både för oss och den som tagits i förvar. Dessutom tar vi alltid kontakt med elevvård och rektorer när någon skolungdom snattat. Vi har mycket bra stöd från skolorna runtom.
Lugnt i på ICA i Gamleby
- För vår del är det så sällsynt att jag inte upplever det som ett problem, berättar Björn Fors som driver ICA i Gamleby. Vi har kanske en snattare i månaden. Jag kommer ju från en lite större ort och där var det riktiga problem.
Willys i Västervik
- För oss är det ett stort problem, berättar Peter Zeylon om driver Willys i Västervik. Snattarna förekommer i alla åldrar och ibland har vi flera snattare per dag.
Vad gör ni när ni tagit en snattare?
- Dessvärre händer det inte så mycket, vi tillkallar polisen men det känns uppgivet. Det blir för lite påföljd för att det ska kännas meningsfullt. I värsta fall får butiken lägga upp till åtta timmar för en enda snattare. Det bör vara två personer som vaktar snattaren, och är det lördag och dubbel personalkostnad samt att det tar polisen två timmar att komma och hämta gärningsmannen blir det dyrt. Då känns det inte kul när man får brevet från åklagaren att ärendet läggs ner.
Vad tycker du skulle behövas för att förbättra situationen?
- Att det blir någon påföljd för den som snattar, och att polisen blir mer synlig, bara tittar in i butiker och kollar läget ibland.
Polisen jobbar på
- I och med att det är ett relativt lindrigt brott brukar vi förhöra personen i polisbilen, berättar Anders Pleijel. Även om det finns fängelse i straffskalan är det oftast penningböter som blir påföljden. När en snattare är identifierad och förhörd frisläpps personen. Har personen erkänt blir det automatiskt en penningbot. Vid ett nekande går ärendet vidare till tingsrätten som får fastslå påföljden.
Klassas upp
- Det finns ju de som försöker klippa bort larm för att kunna bära med sig varan ut ur butiken, berättar Pleijel. Då klassas det, som annars bara vore ett snatteri, upp till försök till stöld och då kan det mycket väl bli så att personen häktas eftersom det brottet är mycket grövre.
I undantagsfall kan polisen underlåta att låta brottet leda till påföljd.
- Det är i yttersta specialfall, förklarar Pleijel. Om vi tänker oss en mycket gammal man eller kvinna, som är tidigare ostraffad och där godsvärdet understiger 60 kronor, kan polisen välja att se mellan fingrarna och låta personen gå med en varning.
Omfattas ungdomar av ett sådant specialfall?
- Nej! Verkligen inte, berättar Pleijel, ungdomar lagförs alltid.