En pausskola är en skolenhet dit explosiva och utåtagerande elever kan gå när det inte fungerar i den reguljära skolan. Verksamheten kan fungera som en övergångsskola för elever som varit långvarigt frånvarande från skolan och som behöver specialistkompetens för att ta sig tillbaka till sina egentliga klasser.
- Antalet hemmasittare har ökat och en ny form av hemmasittare har tillkommit. Nu finns också vad vi kan kalla för heltidshemmasittare som överhuvudtaget aldrig kommer innanför skolans väggar. Totalt uppgick antalet hemmasittare till 31 stycken 2017, skriver Johannes Regell (SV) i motionen.
Lärare tvingas välja
2012 valde kommunen att lägga ner de särskilda undervisningsgrupperna. Istället inrättades mobila team för att ta hand om de svårare eleverna, något som inte har fungerat enligt Socialisterna.
- Idag tvingas lärare välja mellan de som har behov av extra stöd och övriga elever. Detta drabbar undervisningen negativt och det blir ofta störningar i klassrummen.
Det leder också till en exkludering, anser partiet.
- När explosiva elever stör undervisningen tas de ofta ut av elevassistenter, inför övriga klasskamrater. Detta innebär en exkludering i skolan snarare än en inkludering.
Nu vill Socialisterna-Välfärdspartiet att kommunen tillsammans med det mobila teamet och andra berörda insatser arbetar fram en varaktig plan för en pausskola.
- Det är sant att det fanns bekymmer med det gamla systemet med särskilda undervisningsgrupper och lösningen är inte att vrida tillbaka klockan. Vad som dock behövs är någon form av pausskola.