Lars Soldéus har tidigare skrivit tre böcker om fiskköpare, men den här gången koncentrerar han sig på att ta reda på mer om alla fartyg och människor som fraktade andra varor till Stockholm och var i huvudstaden varorna såldes.
– Från Västervik fraktades ved och från Öland kalksten. Boken täcker tidsperioden från 1200-talet fram till andra världskrigets början, berättar Lars Soldéus, amatörforskare inom skärgårdshistoria.
Boken handlar också om de fartygstyper som användes.
– Jag har forskat i ett par tre år och bland annat sökt i arkivet på Västerviks museum.
Lars Soldèus fascineras av hur människorna levde på den tiden och hur båtarna har utvecklats över tid. Under tidsperioden förvandlades Stockholm "från liten stad till miljonstad".
– Lagstiftningen ändrades i mitten 1800-talet och det infördes näringsfrihet i Sverige. Tidigare hade inte skärgårdsborna kunnat göra vad som helst, men plötsligt släpptes allt löst. Platser som Loftahammar och Mönsterås kunde plötsligt utvecklas fritt, säger han och förklarar att det var i mitten av 1800-talet som handeln kom i gång.
Tidigare hade skärgårdsbefolkningen rott in till lokala marknadsplatser.
Lars Soldéus vill gärna komma i kontakt med människor som har gamla fotografier och tidningsartiklar som berör ämnet.
– Jag kommer att stå i hamnen och sälja böcker i samband med Hasselörodden. Jag kommer också att ha en skylt där det står att jag söker information, säger en förhoppningsfull Lars Soldéus.