Solstads familjeföretag störst i Sverige

På den stora "bilkyrkogården" vid Målserum står gamla uttjänta postbilar rad på rad. En del monteras ner, andra exporteras. Det som en gång var personbilar är nu tomma plåtskal, tömda på efterfrågade delar. Snart är det deras tur att bli platta paket och så småningom ett nytt liv som armeringsjärn. Slutprodukten för de flesta bilar.

Familjen Solstad: Nicklas, Jan och Elsie hjälps åt att sköta det mesta inom företaget, allt från inköp, demontering, lagerhållning och försäljning.

Familjen Solstad: Nicklas, Jan och Elsie hjälps åt att sköta det mesta inom företaget, allt från inköp, demontering, lagerhållning och försäljning.

Foto:

Västervik2013-03-12 07:34


1971 övertog Jan Solstad och hans hustru Elsie "bilskroten" vid Målserum. Sedan dess har bildemonteringen Begagnade Bildelar AB vuxit rejält.
Idag finns flera byggnader på området och verksamheten blomstrar. Ytterligare två anställda arbetar i familjeföretaget, bland annat sonen Nicklas.
- Det fanns ingenting här när vi köpte företaget. Bara ett par gamla bussar som användes som kontor, säger Jan Solstad.
- Vi har byggt upp bildemonteringen under drygt 40 år och är nu störst i Sverige på att ta hand om transportbilar under 3,5 ton.

Bilen blir armeringsjärn
Själva verksamheten har inte förändrats så mycket under de här åren, berättar Jan Solstad.
Den största skillnaden är att på 1970-talet fick man släppa ut glykol och spolarvätska rakt ut i naturen.
I dag är miljökraven mycket hårdare.
- Alla vätskor måste tas om hand innan vi kan börja demontera bilen. Annars är sig det mesta likt.
Bilarna monteras ner och man tar tillvara på de delar som kan användas igen.
Resten pressas och staplas på hög i väntan på fragmentering, vilket innebär att det som är kvar av bilen tuggas sönder i småbitar och sorteras.
- Numera återvinns 85 procent av en bil, antingen som delar eller som armeringsjärn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om