Solstadströms Dansorkester

Att dansa socialt har väl i alla tider varit ett stort nöje i såväl vår bygd som i resten av landet. I stort sett varje ort hade under 1900-talets första hälft en dansbana.

Solstadströms Dansorkester. Fr.v. Georg Hultgren, Paul Holmberg, Hugo Ahl, Ivar Holmberg, Isac Karlberg och Inge Svensson. Motivet med palmerna på trumman är målat av Otto Jansson.

Solstadströms Dansorkester. Fr.v. Georg Hultgren, Paul Holmberg, Hugo Ahl, Ivar Holmberg, Isac Karlberg och Inge Svensson. Motivet med palmerna på trumman är målat av Otto Jansson.

Foto:

Västervik2016-06-21 18:00

Ofta fanns också en ”egen” dansorkester i trakten som turnerade runt på samtliga dansställen i bygden.

Bruksorterna hade som regel en blåsorkester, och ofta var det musiker från blåsorkestern som bildade dessa dansorkestrar.

Stanley Ahl har lämnat oss bilden av Solstadströms Dansorkester, där hans far spelade dragspel och trombon.

– Orkestern bildades år 1926 och nästan varje helg spelade de på någon dansbana i närheten, berättar Stanley.

Arrangemangen på festplatserna var många under den här tiden. Det anordnades föreläsningar, föreningsfester, sommar- och skyttefester och många andra tillställningar och dansen var för det mesta ett självklart inslag.

Dansbaneeländet

Under 20- och 30-talet fick dansen stort uppsving i hela landet. De nya danserna twostep och onestep hade introducerats från Amerika vid seklets början och därefter kom foxtroten som blev den största dansflugan.

Sedan avlöste de olika danserna varandra. Lambeth Walk var nog den modedans som fick den största spridningen.

Det fanns dock även många belackare som förfasade sig över dansbaneeländet. I Folkdansringens tidning i början av seklet skriver en av dessa belackare bland annat följande:

”Foxtrot – denna hemska dansfluga som liksom sin släkting spyflugan inte håller till på bakgårdarna utan härjar på stadens restauranger. Det finns en apa till vänster om entrén på Skansen som ideligen tar de löjliga hoppstegen i foxtrot. Den kan man ha roligt åt. Men när man ser människor utföra dessa rörelser kan man bara känna medlidande.”

Gedigen virveltrumma

En egen speciell historia har den virveltrumma som syns på bilden. Den har följt Stanley genom åren och används än i dag av Stanley Ahl i showbandet Västerviks Glapack.

– Den krävde endast mindre reparationer innan jag fick den i spelbart skick igen. Den väcker minnen och det har hänt att personer som dansat till Solstadströms Dansorkester en gång i tiden kommit fram och pratat med mig om min far och orkestern just på grund av trumman, avslutar Stanley.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om