Solvatten - renas med hjälp av solljus

Solvatten är en svensk uppfinning som med hjälp av solens UV-strålning renar vatten som inte är säkert att dricka. Västerviks Soroptimistklubb jobbar för att fler familjer i fattiga länder ska få tillgång till Solvatten.

Karin Göthberg är Soroptimist och engagerad i Solvattenprojektet.

Karin Göthberg är Soroptimist och engagerad i Solvattenprojektet.

Foto:

Västervik2016-03-08 15:10


Karin Göthberg arbetar som studie- och yrkesvägledare på Ellen Keyskolan och på hennes kontor står en svart plastdunk som ser ut som en modern bensindunk. Den går att öppna som en portfölj och inuti finns en termometer och en indikator.

- Det är en uppfinning av den svenska konstnären och uppfinnaren Petra Wadström, den kan rena upp till 40 liter vatten om dagen med hjälp av solens UV-strålning, berättar Karin Göthberg som är medlem i Västerviks Soroptimistklubb.

I många av världens fattigaste länder är tillgången till rent vatten ett stort problem. Soroptimisterna är en organisation för yrkesverksamma kvinnor över hela världen som köper in och donerar Solvattendunkar till behövande.

- Det kan vara hushåll eller barnmorskor, sjukstugor och tandläkare. Alla som måste ha rent vatten, säger Karin Göthberg.

Ofta är det unga flickor som hämtar vatten eller samlar ved så att man kan koka vattnet, de här sysslorna tar så lång tid att de inte har tid att gå i skolan. Om en familj får tillgång till Solvatten sparar de både tid och pengar och ger flickorna möjlighet att gå i skolan.

- I samband med Internationella Kvinnodagen den 8 mars vill vi göra Solvatten mer känt. Rent vatten är också livsavgörande i samband med barnafödslar, påpekar Karin Göthberg.

Läs mer i tisdagens papperstidning

Solvatten kan hjälpa familjer i Afrika att få rent vatten. Foto: Soroptimisterna
Solvatten kan hjälpa familjer i Afrika att få rent vatten. Foto: Soroptimisterna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om