Nu när ökan är klar kan man konstatera att Pecka lyckats bygga en båt som är fin som en möbel, ett konstverk helt enkelt. Den är så fint polerad att den lätt skulle platsa in i ett flottare vardagsrum och formerna skall vi inte bara tala om...
Pecka Sandholm tillhör alltså båtbyggarna inom träbåtsföreningen i stan, en samling arbetsvilliga män som på alla sätt vurmar för de träbåtar som under hundratals år byggts av sjömän och fiskare i Tjusts skärgården.
En kväll i veckan samlas gubbarna i sin arbetslokal nedanför Kulbacken för att reparera föreningens båtar, så den Tjustöka som Pecka nu har byggt har snickrats ihop som ett sidoprojekt.
Tankarna på att bygga en kopia av en Tjustöka har funnits under lång tid och redan 1999 började man med att leta rätt på lämpligt virke till båtbygget.
De fick ett antal ekar till skänks och tog med sig ett mobilt sågverk för att kunna såga upp stammarna på plats.
Båten Pecka ville bygga hade han sett på museet intill, så där kunde man hitta de riktiga måtten.
Arbetet med att bygga en exakt replik på denna båt har tagit sin tid, men är man envis går det förstås framåt även om det inte går fort.
- Sammanlagt har vi nog lagt ned 2 500 timmar på att få båten färdig, men vi har givetvis druckit kaffe och pratat en del av tiden, säger Pecka och får medhåll av kompisarna Gunnar Bergman och Mikael Engström som också lagt ned mycket möda och tid på den här allmogebåten.
- Vi vet att den här typen av Tjustöka fanns i skärgården för över 100 år sedan, en roddbåt som också kunde seglas och den var verkligen byggd för att gå lätt fram i sjön, säger Pecka.
Fiskarna i skärgården lärde sig bygga genom tradition, där varje enskilt båt både skulle vara lättrodd och samtidigt en vacker skapelse.
- Den båt vi mallat av var byggd 1891 och den hade några initialer i fören, mer vet vi inte om den, berättar Mikael Engström.
Som ett smycke i sjön
I veckan som var utspelades en högtidlig ceremoni i båthamnen ute vid Notholmen.Då sjösattes en Tjustöka som Pecka Sandholm arbetat på i 7-8 år och för kompisarna i Västerviks träbåtsförening var ögonblicket så stort att man firade med champagne.
Tjustökan måste först ligga i vattnet för att träet skall svälla. Kanske får vi se den på Hasselörodden med Pecka och någon kompis vid årorna.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!