Sommar på förlossningen: "Både toppar och dalar"

Förlossningen i Västervik har varit förskonade från corona. Nu är de mitt uppe i sommarperioden och med en ansträngd bemmaning finns det alltid något att göra.

Utöver nya restriktioner upplever förlossningen i Västervik en relativt normal sommar.

Utöver nya restriktioner upplever förlossningen i Västervik en relativt normal sommar.

Foto: Gustav Lindwall

Västervik2020-07-17 18:13

Förlossningen på Västerviks sjukhus har gått en annorlunda vår till mötes. Med corona-pandemin kom både nya restriktioner och regler att förhålla sig till, vilket förändrat delar av besöksprocessen från hur den normalt brukar se ut. Madeleine Örjestam, avdelningschef på Kvinnokliniken, berättar att partner eller en annan anhörig får närvara under förlossningen, så länge de inte uppvisar några symptom. Efter förlossningen ombeds partnern eller den anhörige däremot att gå hem. 

– Det har fungerat väldigt bra. Alla är införstådda med att det är så det går till för tillfället och utifrån omständigheterna verkar alla vara nöjda. 

Hon berättar också att förlossningen inte haft något fall av corona hitills.

– Vi har varit väldigt förskonade här på förlossningen, BB och gyn. Inga vi har förlöst har varit smittade. Däremot har vi haft provtagningsfall, men inga av dem har varit positiva. Vi är dock fullt rustade för det ifall det skulle vara aktuellt i framtiden.

Nu är sommaren i full gång och förutom de nya restriktionerna flyter det mesta på som vanligt. Bemanningen är dock alltjämt ansträngd, vilket stundom skapar tuffa arbetsdagar. 

– Hittills har sommaren varit sig lik tidigare somrar. Det är både toppar och dalar. Men det är svårt när bemanningen är som den är. Vi har personal så det räcker till, men vi får ju jobba därefter också.

För tillfället hyr förlossningen in en del personal, vilket enligt Örjestam fungerar bra. Men hon menar samtidigt att behovet efter mer fasta anställningar är stort. Det tillkommer visserligen några nyexaminerade barnmorskor men andra går också i pension och ekvationen tycks gå jämt ut. Därför jobbar de hårt på att göra arbetsplatsen ännu mer attraktiv och hoppas till hösten kunna rekrytera mer ny personal.

Även på mödrahälsovården är det mesta sig likt. Det som är nytt är att man jobbar mer med att stilla oron kring ifall partnern skulle bli sjuk och missa förlossningen.

– Vi försöker därför informera i god tid om de nya förändringarna, säger Eva Karlsson, biträdande chef på mödrahälsovården.

Men några större överspillningseffekter än så verkar inte corona fört med sig.

– Förr fanns det ju skrönor om att fler barn blev till så fort det blev strömavbrott. Men några sådana effekter har vi inte sett. Idag använder folk preventivmedel i relationen i långt mycket större utsträckning. 

Karta: Västerviks sjukhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!