Special inom trapp och inredning

De första trapporna ska levereras i februari, sedan fortsätter Kristoffer Malmström Katsanidis att skicka trappor till Gotland året ut. - I mars anställer jag två snickare för att klara ordern. Längre fram har jag fler avtal på gång, även de med fastighetsägare på Gotland.

En trappa i ek som Kristoffer Malmström Katsanidis tillverkat.

En trappa i ek som Kristoffer Malmström Katsanidis tillverkat.

Foto:

Västervik2016-01-18 13:42


Det gamla huset rymmer en stor och ljus snickerilokal på 400 kvadratmeter. Här finns det mesta som en inredningssnickare kan önska sig i maskinväg; flera putsmaskiner, hyvlar och olika sågar. Limhjul och fräsar, samt en mängd handverktyg.

- Som kuriosa har jag sparat den gamla stämpelklockan från 1930-talet.

Kristoffer Malmström Katsanidis, 36, har 20 års erfarenhet inom finsnickeri. År som kan verka ovanligt många för någon som har nästan 30 år kvar till pensionen.

- Egentligen har jag jobbat ännu längre med praktiskt arbete inom möbler. Jag var med min pappa i hans möbelrenoveringsföretag sedan jag var riktigt liten. Tyckte det var roligt och märkte att jag hade fallenhet för det.

De praktiska lektionerna på gymnasieprogrammet Möbelsnickeri räddade honom från att helt och hållet ogilla skolan. Teoretiska ämnen har aldrig riktigt varit Kristoffers grej.

- Jag är en praktiker och gillade den utbildningen. Sedan studenten har jag varit min egen inom inredningssnickeri.

Under våren 2015 bestämde han sig för att hyra den gamla snickeriverkstaden i Storsjö. En mindre ort utanför Ukna där Kristoffer Malmström Katsanidis är uppvuxen.

- Det har varit trappverkstad här sedan 1930-talet; AB Storsjö Trapp & Snickerifabrik.

I början av 1970-talet tog Jan Berg över efter fabrikör Evert Johansson. Ett företag han varit anställd i sedan han började där som 13-åring. 1980 flyttade Jan Berg företaget till Ukna. Sedan dess har fastigheten mer eller mindre stått tom och förfallit.

Huset har en alldeles egen historia. Det byggdes upp i Storsjö 1927 av Evert Johanssons pappa, efter att ha monterats ner i Söderköping där det användes som kraftstation. Hälften blev bostad, hälften snickeri.

När Kristoffer Malmström Katsanidis flyttade in sina maskiner i lokalerna var huset förfallet. För att kunna använda det som snickeri har han lagt nytt tak, bytt en del av panelen och satt in en värmepump. Men det finns mer att göra, något som märks i vinterkylan.

- Jag ville behålla de gamla spröjsade fönstren, men de har bara enkelglas så det blir väldigt kallt här inne. Framöver måste det bli nya fönster.

Han planerar även att isolera och göra i ordning övervåningen för att kunna ha ritbordet där uppe.

Läs mer i måndagens papperstidning

Kristoffer Malmström Katsanidis tillverkar bland annat trappor i sitt företag AB Småland Trapp & Snickerifabrik. Foto: Lena Dahlberg
Kristoffer Malmström Katsanidis tillverkar bland annat trappor i sitt företag AB Småland Trapp & Snickerifabrik. Foto: Lena Dahlberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om