Spelberoende tar över på fängelser

Kriminalvården fastslår i en ny rapport att mer än 30 procent är spelberoende, och att ytterligare 30 procent spelar för mer än vad de egentligen har råd med på landets fängelser. Alarmerande siffror, men på anstalten i Västervik har problemen inte märkts av i samma utsträckning. - Vi har inte haft så stora problem med spelberoende säger Gustav Robertsson, ställföreträdare till fängelsechef Åsa Lindborg.

Spelberoende är ett problem runt om i landets fängelser, i Västervik har man dock inte märkt av problemet.

Spelberoende är ett problem runt om i landets fängelser, i Västervik har man dock inte märkt av problemet.

Foto:

Västervik2009-11-27 07:23


Spelberoende är - som beroende av alkohol och narkotika - en hjärnsjukdom.
En stor känsla av skam och frustration över att inte kunna hantera sitt spelande genomsyrar ofta de som lider av problemet.
I en ny rapport från Kriminalvården lyfts spelandet fram som ett problem runt om i landets fängelser där 30 procent är spelberoende och ytterligare 30 procent spelar för mer än vad de egentligen har råd med.
Det här är dock ingenting som märkts av på anstalten i Västervik, något som Gustav Robertsson tror kan ha många orsaker.
- Vi gör alltid en inventering av de som ska tas in och där behandlas alla aspekter. Vi gör en noggrann undersökning på det sociala, umgänge och eventuella missbruk, säger han och fortsätter:
- Vi har inte upplevt något spelmissbruk i den utsträckningen att det varit exceptionellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om