Det är ett kretsloppstänkande som ligger bakom det nya pilotprojektet med att få upp mer fosfor och kväve ut Gamlebyviken och Östersjön. Att det finns ett överskott av kväve och fosfor i vattnen beror på övergödningen från bland annat åkermark. Genom att göra biogas av fisken frigörs grundämnena i biogödsel som läggs på åkrar. På det sättet körs kväve -och fosformolekyler runt i systemet ett antal gånger.
- Spigg gynnas av övergödningen i och äter alger och djurplankton. De får därför i sig mycket kväve och fosfor. Tar man bort överskottet av spigg minskar de grundämnena i vattnet, säger Dennis Wiström, som är projektledare för Havsmiljö Gamlebyviken och utbildad agronom, anställd vid Västerviks kommun.
Labbförsök
Inledningsvis kommer man att fiska upp ett par kilo spigg och via labbförsök se hur mycket biogas som kan utvinnas ur varje kilo spigg.
- Vi får hjälp med att utveckla fisket och hela projektet av Havsmiljöinstitutet i Lysekil, säger Dennis Wiström.
Idén till att göra biogas av spigg är en direkt utveckling från det fiskslam som pumpas från fiskfabriken SWE DAN Seafood AB till biogasanläggningen som finns i anslutning till reningsverket på Lucerna.
- Projektet ska genomsyras av en helhetssyn och kretsloppstänkande, där spigg tas upp och blir till biogas. Restprodukten blir biogödsel som därefter blir till mat för människor igen. Det skapar förutsättningar för minskad bensinanvändning och handelsgödsel, säger Dennis Wiström.
Spiggfiske renar Gamlebyviken
Västerviks kommun kommer genomföra ett pilotprojekt med spiggfiske. Fisken ska användas till biogas till fordon, samtidigt renas Gamlebyviken på fosfor och kväve som därefter blir till biogödsel för åkrar.
Dennis Wiström är projektledare för Havsmiljö Gamlebyviken.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!