SPORTKRÖNIKA: "Kommer tillhöra favoriterna i Kvalserien - oavsett motstånd"

Västervik och Borlänge är redan klara. Uppifrån talar allt för att Asplöven och Sundsvall tvingas genomlida det hela. Kvar att göra upp om de två sista platserna till den allsvenska kvalserien är 16 lag.

Foto:

Västervik2016-02-16 07:56


Bland dessa 16 finns bland annat tre av de på förhand största favoriterna att knipa en allsvensk plats - Södertälje, Troja/Ljungby och Östersund. Ett av dessa tre lag kommer med andra ord inte ens få chansen i Kvalserien. Den första av tre playoff-omgångar inleds på torsdag med matcherna Halmstad-Södertälje, Hammarby-Troja/Ljungby, Kristianstad-Huddinge, Lindlöven-Visby/Roma, Skövde-Tranås, Vännäs-Östersund, Åker/Strängnäs-Piteå och Örnsköldsvik-Kiruna. Retur lördag och eventuellt söndag, då de sistnämnda lagen i dessa matcher har hemmaplan.

Kvalserien, ja. Sex lag gör upp i en serie om tio omgångar. Den drar igång 10 mars och när kvalserien avslutas lördag 2 april vet vi vilka två lag som är klara för allsvenskt spel nästa säsong. Eller?

Nja, riktigt så enkelt är det inte. Risken, eller chansen, att fler än de två första lagen återfinns i HockeyAllsvenskan nästa säsong är nämligen väldigt stor. Men det får vi inte reda på förrän framåt sommaren.

Förra våren höjde nämligen hockeyförbundet ett argt och varnande finger åt de 76 lagen i - SHL, HockeyAllsvenskan och HockeyEttan.

"Nu har ni ett år på er att få ordning på era finanser, annars åker ni ut", var ungefär innebörden. Och detta var inte bara tomma hot. När licensnämnden senare i vår ska syna föreningarna kommer man göra det hårdare än någonsin. SHL-lagen har ett krav på sig om ett eget kapital på fyra miljoner kronor. För de allsvenska klubbarna gäller en miljon kronor i eget kapital och för HockeyEttan-klubbarna gäller ett positivt eget kapital. Minst en krona på banken och inga skulder, är med andra ord vad som gäller.

Syftet är att undvika att konkurser kommer mitt under en säsong. När ett lag kliver in i en nationell serie ska man också vara ekonomiskt redo för det.

Men det finns flera klubbar i SHL och HA som ligger minst sagt pyrt till. Mora, Tingsryd och Leksand är de det talas mest om. Men det finns fler. Frågan är om lagen i HockeyEttan någonsin har haft större chans att ta klivet upp än man har den här säsongen, även fjolåret inkluderat? Det skulle nästan förvåna mig om inte fyra, ja kanske till och med de fem första lagen flyttas upp. Åtminstone om förbundet väljer att inte ta på sig silkesvantarna ännu en gång. Men det verkar inte så.

Så Västervik, även om ni ligger fyra eller femma mot slutet av Kvalserien, sluta inte att jaga poäng och placeringar. Men det kommer så klart inte hända - att man ligger fyra, femma alltså.

Lagen från allsvenskan skrämmer verkligen inte och VIK har visat att man denna säsong är landets bästa lag i ettan. Man kommer tillhöra favoriterna i Kvalserien, oavsett vilka motstånd man ställs emot, och det skulle förvåna om inte laget tar klivet nu.

Föreningen är redo, laget har kvalitet och organisationen finns. Framför allt har man en ekonomi för det.

Till skillnad från en del andra klubbar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om