Springa för att hedra

Gemensam löparrunda på VO ska hedra minnet av Ida Johansson som mördades i ett elljusspår i Upplands Väsby 2015. Syftet är att få fler att våga sig ut och motionera.

Spring med kärlek handlar om att sudda ut rädslor.

Spring med kärlek handlar om att sudda ut rädslor.

Foto: Johanna Heed

Västervik2019-08-04 21:00

– Vi gör det dels för att visa respekt till tjejen och hennes familj, men också för att visa att vi kommer att fortsätta springa.

Det säger Mia Karlsson som tagit ”Spring med kärlek” till Västervik. Hon springer själv en hel del fick höra om rörelsen, med samma namn, på Facebook. Det ”Spring med kärlek” handlar om är att hedra minnet av 21-åriga Ida Johansson, den tjej som 2015 blev mördad i ett joggingspår i Upplands Väsby, norr om Stockholm. Det handlar även om att lyfta rätten till att röra sig fritt utan att behöva vara rädd. Detta gör man genom att samma datum som Ida Johansson blev mördad, den femte augusti, anordna gemenamma löprundor runt om i hela Sverige.

– Antalet fall av sådana hemska brott kanske det inte är särskilt många, men jag tror dock att många ändå känner sig rädda för att springa ensamma. Så om fler springer tror jag att det ökar tryggheten i joggingspåren, och att då ännu fler vågar sig ut, säger Mia Karlsson.

Förra året sprangs det på hela 70 olika platser i landet, men även utanför Sveriges gränser så som i Tyskland, Spanien och i Kanada. I år har rörelsen tagit sig till Västervik för första gången och Mia Karlsson hoppas att många springsugna dyker upp.

– Man får springa hur långt och länge man orkar, man bestämmer själv. Viktigast är att man kommer dit och deltar i gemenskapen, säger Mia Karlsson

Tid och plats är klockan 18 på måndag den femte augusti, uppe vid elljusspåret vid VO.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!