Squash växer nationellt men Västervik har för få banor

Den som vill maximera förbränningen och få ut så mycket som möjligt av en tidsmässigt kort insats bör testa squash. Det tycker i alla fall det gäng som tillhör en klubb som antagligen är bland de minsta i Västervik, men som trots det spelar på hög nivå.

Daniel Stridsman, Oscar Linde och David Ahlinder är alla tre engagerade i styrelsearbetet inom Västerviks Squash Racket Club. De är även aktiva spelare. Foto: Lena Dahlberg

Daniel Stridsman, Oscar Linde och David Ahlinder är alla tre engagerade i styrelsearbetet inom Västerviks Squash Racket Club. De är även aktiva spelare. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2017-03-21 17:42

Enligt Wikipedia ska en squashplan vara 9,75 gånger 6,4 meter. Fyra väggar med röda linjer som bestämmer bollens placering. För den som aldrig tidigare studerat eller utövat sporten kan planen verka liten och instängd. Säger du det till en spelare så svarar denne att planen är onödigt stor... Det är nämligen en mycket konditionskrävande sport.

Några som vet är Oscar Linde, ordförande i Västerviks Squash Racket Club, Daniel Stridsman, vice ordförande samt David Ahlinder.

20-tal medlemmar

Västerviks Squash Racket Club bildades 1979, då med fyra banor. Numera har man endast tillgång till två banor, något som gör det svårt att anordna seriespel och andra tävlingar.

Banor och omklädningsrum ligger i samma fastighet som Västerviks Atletklubb. Föreningen har ett 20-tal medlemmar, men det är betydligt fler som spelar squash, även om det kanske inte alltid är så regelbundet.

– Det är säkert 30-40 personer som spelar då och då, tror Daniel Stridsman, själv inbiten utövare sedan många år tillbaka.

Spelar i division 1

Rent nationellt växer sporten, enligt de tre killarna. Även om den för tillfället inte är så stor i Västervik. Det har funnits juniorträningar förr om åren, men för tillfället ligger man lågt med det.

– Det är istället hög nivå på de som spelar. Sedan flera år tillbaka är vi med i division 1 södra, tillsammans med Linköping, Göteborg, Malmö och Karlskrona, säger David Ahlinder, tävlingsansvarig i klubben.

– Vi kvalade till Elitserien för ett par år sedan, men hade ändå inte kunnat vara med på grund av för få banor. Det är synd eftersom vi har ett duktigt gäng.

Flera tävlingar

Det man hoppas på nu är dels att fler ska få upp ögonen för sporten, dels att det blir verklighet med någon form av multihall, där fler banor än två skulle kunna få plats.

– Det är viktigt att vi finns kvar, om inte annat med tanke på racketlontävlingarna, där badminton, bordtennis, tennis och squash ingår. De brukar anordnas en eller två gånger per år i Västervik.

I klubben arrangeras två squashtävlingar per år, KM samt Kalkoncupen. Nästa seriespel är lördag kommande vecka. Ett bra tillfälle att komma och titta för den som är nyfiken på sporten, tycker Oscar, Daniel och David.

– Squash är en kul motionssport. Du kan boka en halvtimme och vara helt slut efteråt. Hur många andra sporter fungerar så?

En kul motionssport som det är synd att fler inte har upptäckt, enligt David Stridsman och Oscar Linde som här möts i en träningsmatch.
En kul motionssport som det är synd att fler inte har upptäckt, enligt David Stridsman och Oscar Linde som här möts i en träningsmatch.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om